A-
A+

Sveriges EM-grupp: kompismöte och släktduell

Sveriges Isabelle Haak. Arkivbild.
Sveriges Isabelle Haak. Arkivbild.
VolleybollTT

Som om första EM-slutspelet på 38 år inte var nog.

Sverige lottades mot Turkiet.

Vilket betyder att stjärnan Isabelle Haak bland annat ställs mot klubblagstränaren Giovanni Guidetti – som dessutom är kusin med Sveriges förbundskapten.

Annons

Annons

Isabelle Haak får ett speciellt EM i sommar, framför allt i gruppspelsmatchen mot Turkiet. Där spelar nämligen flera av hennes klubbkompisar i Vakifbank Istanbul – och dessutom är Turkiets förbundskapten Giovanni Guidetti hennes tränare i den turkiska storklubben.

Släktduellen i EM

Men kanske blir mästerskapet ändå än mer speciellt för Sveriges förbundskapten Ettore Guidetti.

Han är nämligen kusin med Giovanni Guidetti.

"Egentligen otroligt att det händer, men nu är vi här. Vi har mötts både som coacher och spelare tidigare – och det står 2–2 i matcher", säger Ettore Guidetti i ett pressmeddelande.

Sverige är lägst rankat av samtliga landslag som kvalat in till volleyboll-EM – och var även det sista laget som drogs under grupplottningen i Belgrad.

Lotten såg till att förbundskapten Guidetti & Co hamnade i grupp D, och det innebär Sverige kommer att spela i Cluj-Napoca, Rumänien.

Motståndet som väntar: Rumänien, Turkiet, Nederländerna, Ukraina och Finland.

Annons

Annons

"Stor chans"

"Vi har en stor chans och vi kommer slåss för att ta den", säger Guidetti.

"Ärligt talat så är både grupp A och grupp C oerhört tuffa; de är 'dödens grupper'. I vår grupp har vi Rumänien som värdland och de borde inte vara omöjliga att utmana. Sedan har vi Ukraina igen, som vi vet att vi kan slå, och grannlandet Finland, som ska bli kul att spela mot. Turkiet och Nederländerna är bäst, så är det bara, men vi kan fajtas mot vem som helst."

Det var via en femsetsrysare i kvalet mot Ukraina tidigare i maj som Sverige säkrade EM-spel för första gången sedan 1983.

Det blir verkligen den största internationella turnering vi har gjort med landslaget och det var ju 38 år sedan sist, tydligen, sade Sveriges stjärna Isabelle Haak till Radiosporten efter succén.
I EM är ju de största nationerna och jag tror att det är svårt att förvänta sig en topplacering där. Vi åker dit för erfarenheten.

EM avgörs i Serbien, Bulgarien, Kroatien och Rumänien 18 augusti-4 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!