A-
A+

Sveriges EM-vapen: "Inget vi pratar högt om"

Marcus Danielson är ett av Sveriges vapen på fasta situationer.
Marcus Danielson är ett av Sveriges vapen på fasta situationer.
FotbollGlasgow, TT:s utsände

Janne Andersson avslöjar sällan för mycket inför en match.

Men inför åttondelsfinalen mot Ukraina hintar han om en eventuell fördel.

Vi har ett litet längdövertag, säger han.

Annons

Annons

På hörnor, frisparkar och Victor Nilsson Lindelöfs långa inkast har Sverige gått bet. Emil Forsbergs straffmål mot Slovakien är det enda målet Sverige har gjort på en fast situation i EM.

Mot Ukraina i kväll hoppas förbundskapten Janne Andersson ändra på det.

Vi har ett litet längdövertag på fasta situationer. Vi har en uppsida där. Vi har tittat lite mer på fasta och hoppas att vi kan få utdelning, säger Andersson och fortsätter:
De senaste åren har vi varit ganska bra, men i EM har vi inte fått utdelningen vi vill ha. Det har visserligen också att göra med att vi inte har haft så många fasta. Vi får hoppas att utdelningen kommer.

Många långa

Bortsett från målvaktstrion har Ukraina endast en spelare över 190 centimeter: forwarden Roman Jaremtjuk. Sverige har fem spelare som står 190 centimeter eller mer över jorden – målvakter borträknat.

Bland annat Alexander Isak och Marcus Danielson som väntas finnas med i startelvan.

Jag kan inte säga hur mycket längre, men jag litar på Maths Elfvendal (målvaktstränaren) som fixar fasta situationer. Han nämnde det för mig. Vi kommer att ändra lite på fasta men det är inget vi pratar högt om. Det kan ge oss ett litet övertag, säger Andersson.

Annons

Annons

Två bra fötter

En annan viktig komponent för en väl utförd fast situation är en bra fot. Det anser sig Janne Andersson ha i form av Emil Forsberg och Sebastian Larsson.

Det vi har sagt är att Emil tar från vänster och Sebastian från höger. Båda är väldigt skickliga. Tar vi direktfrisparkar får de själva bestämma beroende på avstånd och vinkel och det har de löst tidigare på ett bra sätt. Jag är jättenöjd med att ha två fantastiskt bra fötter på fasta situationer, säger Andersson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!