A-
A+

Sveriges OS-genrep mot Norge i fara

Sveriges OS-förberedande landskamp mot Norge i Kalmar den 10 juni kan ställas in. Arkivbild.
Sveriges OS-förberedande landskamp mot Norge i Kalmar den 10 juni kan ställas in. Arkivbild.
FotbollTT

Sverige kan gå miste om sin OS-förberedande fotbollslandskamp mot Norge i Kalmar om drygt två veckor.

Norges fotbollsförbund (NFF) kräver att landets regering ska ge landslagsspelarna undantag från karantänsreglerna i coronapandemin – annars kan matchen ställas in.

Annons

Annons

Norska myndigheter kräver som tumregel att alla som reser in i landet måste försätta sig i resekarantän i tio dagar för att undvika risk för spridning av coronaviruset.

För det norska damlandslaget i fotboll innebär inresereglerna problem eftersom att många spelare vid uttagning till bortalandskamperna mot Sverige (10 juni) och Nederländerna (15 juni) inte skulle kunna spela för sina klubblag i den inhemska högstaligan Toppserien helgen därpå (19–20 juni).

"Förtvivlande och onödigt"

Norges fotbollsförbund (NFF) vill däremot att landslagsspelare från norska klubbar ska få dispens från landets inreseregler, men Norges regering har ännu inte gett något svar. Tills vidare skjuter därför NFF på sin landslagsuttagning för landskamperna mot Sverige i Kalmar och mot Nederländerna i Enschede.

"Det känns smärtsamt och väldigt okollegialt mot Sverige och Nederländerna att eventuellt behöva ställa in matcher i deras viktiga förberedelseperiod inför OS. Att spelare från norska klubbar inte ska få representera Norge nu, efter ett år i pandemin, upplevs som förtvivlande och onödigt", säger Lise Klaveness, chef för intresseorganisationen NFF Elite, i ett uttalande på NFF:s webbplats.

Annons

Annons

Inte OS-kvalificerat

"NFF kommer inte att ta ut spelare från norska klubbar om inte klubbarna kräver att serieomgången runt den 19 juni flyttas", skriver NFF.

Norge är inte kvalificerat för damernas OS-fotboll i Japan som inleds den 21 juli. För Sveriges del inleds gruppspelet med match mot USA och för Nederländerna börjar turneringen med match mot Zambia.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!