A-
A+

Sveriges utsläpp minskade under pandemin

Förra året låg de totala utsläppen i Sverige på 46,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Arkivbild.
Förra året låg de totala utsläppen i Sverige på 46,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Arkivbild.
KlimatTT

Sveriges inhemska utsläpp av växthusgaser minskade rekordmycket under förra året. En stor del av nedgången var sannolikt tillfällig och kan förklaras av pandemin, enligt Naturvårdsverket.

Annons

Annons

Förra året låg Sveriges totala utsläpp inom landets gränser på 46,3 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är en minskning med nästan nio procent jämfört med 2019, enligt Naturvårdsverket.

De senaste åren har den svenska utsläppsminskningen i genomsnitt legat runt två procent. Att nedgången 2020 blev den största som har noterats från ett år till ett annat förklaras bland annat av pandemin, i synnerhet som såväl biltrafik som inrikesflyg minskade kraftigt i restriktionernas spår. Minskad efterfrågan inom järn- och stålindustrin och ett produktionsstopp inom kemiindustrin anges också som möjliga orsaker

Naturvårdsverket bedömer att en stor del av utsläppsminskningarna är tillfälliga men bestående minskningar sker också, bland annat eftersom fossila bränslen används i allt mindre utsträckning.

"Vi befann oss mitt i covid-19-pandemin under år 2020 och upplever allt mer märkbara klimatförändringar omkring oss. Samtidigt har vi flera indikationer på att klimatomställningen är i full gång, där till exempel försäljning av elbilar och produktionen av vindkraftsel slog rekord", skriver Anna-Karin Nyström, chef för myndighetens klimatmålsenhet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.