-
+

Swedavia har tappat 32 miljoner flygresenärer

Det statliga flygplatsbolaget Swedavia har tappat 32 miljoner resenärer under pandemin. Arkivbild.
Det statliga flygplatsbolaget Swedavia har tappat 32 miljoner resenärer under pandemin. Arkivbild.
ResorTT

Siffror från Swedavia visar att nedgången för flyget fortsatte i januari i år.

Under de elva pandemimånaderna har det statliga flygplatsbolaget hittills tappat ungefär 32 miljoner resenärer på sina flygplatser.

Annons

Annons

Swedavia redovisar en 87-procentig minskning av resenärer under januari i år. Det flög 342 000 resenärer via Swedavias tio flygplatser, att jämföra med 2 670 000 resenärer under samma månad i fjol.

"Januari är den elfte månaden i rad med en kraftigt negativ påverkan av pandemin på flygresandet, som fortfarande är på historiskt låga nivåer. Smittspridningen och reserestriktioner har återigen ökat både i Sverige och vår omvärld, vilket medför en ny nedåtgående trend för flygresandet i början av året", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Bromma faller mest

Swedavia driver de tio största flygplatserna i landet.

Störst minskning under januari visar Bromma flygplats i Stockholm, som har tappat hela 98 procent av resenärerna jämfört samma månad i fjol. Arlanda i Stockholm och Landvetter i Göteborg har backat med 86 respektive 89 procent.

Under de elva månaderna som har gått sedan pandemins utbrott har cirka 5,3 miljoner passagerare flugit till eller från Swedavias flygplatser. Det kan jämföras med motsvarande period 2019–2020, då flygplatserna hade cirka 37,2 miljoner resenärer.

Annons

Annons

Fortsatt kräftgång

När Swedavia summerar antalet resenärer under helåret i fjol konstateras en minskning med tre fjärdedelar jämfört med föregående år. Det innebär att flygresandet i ett svep föll tillbaka till samma nivåer som i början av 1980-talet.

Jonas Abrahamsson räknar med att efterfrågan för flygresor kommer att vara låg i flera månader till.

"De vaccininsatser som nu genomförs är helt avgörande för att världen ska öppna upp igen, men också för en återhämtning av flygresandet och vår möjlighet till att mötas och träffas igen", säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss