-
+

Sydafrika lättar på restriktioner

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelar att regeringen lättar på vissa restriktioner. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelar att regeringen lättar på vissa restriktioner. Arkivbild.
SydafrikaTT-AFP-Reuters

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger att landet "passerat kulmen" i den andra vågen av coronasmittade och att man därför kan börja lätta på de tuffa restriktionerna som nu råder.

Annons

Annons

"De senaste tre veckorna har antalet nya smittade stadigt sjunkit, vilket pekar på att vi nu har passerat kulmen i den andra vågen, säger Ramaphosa i ett tv-sänt tal till nationen.

Den sydafrikanske presidenten höll talet några timmar efter att landet tagit emot en miljon doser av Astra Zeneca-vaccinet, med ytterligare 500 000 på ingång i slutet av månaden.

Dessutom ska Sydafrika få två miljoner doser genom WHO:s Covaxprogram, enligt Ramaphosa. Sammantaget har landet nu beställt 40 miljoner doser vaccin, rapporterar nyhetssajten News24.

Sydafrika kommer nu att lätta på det nattliga utegångsförbudet och religiösa sammankomster kommer – under vissa förutsättningar – att tillåtas igen. Det blir också tillåtet att sälja alkohol igen, men endast måndag till torsdag.

Enligt den sydafrikanska planen är det människor som arbetar inom sjukvården som kommer först i fråga för att bli vaccinerade.

Myndigheterna räknar med att 67 procent av befolkningen, eller 40 miljoner människor, kommer att vara vaccinerade vid årets slut.

Men cirka 1,5 miljoner bekräftat smittade och över 44 000 människor som avlidit med covid-19 är Sydafrika det land på den afrikanska kontinenten som drabbats värst av pandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss