A-
A+

Sydkorea börjar öppna – ska leva med covid

Munskydd kommer krävas i Sydkorea även efter att andra covidrestriktioner hävs. Arkivbild.
Munskydd kommer krävas i Sydkorea även efter att andra covidrestriktioner hävs. Arkivbild.
SydkoreaTT-Reuters

På måndag sjösätter Sydkorea sin plan för att öppna upp landet, enligt den ändrade strategin om att hädanefter leva med covid-19 i samhället.

Annons

Annons

Beskedet kommer sedan landet nått sitt mål om att vaccinera 70 procent av befolkningen.

Sydkoreas tidigare strategi – en nollsmittevision – har omvärderats. Under fredagen meddelade premiärminister Kim Boo-Kyum att samhället från den 1 november ska ta sina första steg för att återgå till det normala.

Vi måste vara medvetna om att detta inte betyder att kampen mot coronaviruset är över, men det är en omstart, säger han i ett tv-sänt tal.

Det första steget är att slopa restriktionerna gällande olika verksamheters öppettider, förutom nattklubbar som måste stänga vid midnatt. Den som vill klubba, sjunga karaoke eller gå på gym måste däremot visa upp vaccinpass eller ett max två dygn gammalt negativt covidtest.

Medan ovaccinerade tillåts se föreställningar eller konserter med max 100 besökare är popcorn och läsk inne i teatrarna enbart tillåtna för de som vaccinerat sig.

Först i februari planerar landet, som med cirka 2 800 covidrelaterade dödsfall klarat sig relativt väl undan pandemin, att återgå till ett liv utan restriktioner – men med fortsatt krav på munskydd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.