A-
A+

Sydkorea sörjer offren – polisen erkänner miss

En ung man hedrar offren för lördagens halloweenfirande i Seoul, Sydkorea. Blomstermuren är nära den plats där tragedin inträffade.
En ung man hedrar offren för lördagens halloweenfirande i Seoul, Sydkorea. Blomstermuren är nära den plats där tragedin inträffade.
SydkoreaTT-AP-AFP

Sörjande sydkoreaner hedrar offren för helgens tragedi då 154 människor, de flesta unga kvinnor, omkom i trängseln i Seouls nöjeskvarter.

En utredning ska svara på hur tragedin kunde hända. Polisen erkänner att misstag gjorts.

Annons

Annons

Människor gråter, ber och lämnar blommor vid ett enormt altare som rests i centrala Seoul.

Jag är förkrossad över det som skett. De försökte bara roa sig, säger 19-åriga studenten Hwang Gyu-Hyeon.

Samtidigt växer kritiken mot myndigheterna som anklagas för att ha brustit vad gäller säkerheten. Uppemot 100 000 människor hade samlats i stadsdelen Itaewon för att fira halloween för första gången sedan före pandemin.

Om det bara hade funnits fler poliser på plats för att hålla ordning, skulle det här inte ha inträffat, säger 69-åriga Song Jung-Hee.

Miss av polisen

Enligt polisen fanns 137 poliser på plats, vilket är fler än under tidigare års halloweenfiranden. Men enligt lokala rapporter fokuserade poliserna på att leta efter narkotika och förebygga brott, i stället för på trängseln.

Samtidigt hade 7 000 poliser avsatts för att bevaka en demonstration i en annan del av Seoul.

Myndigheterna tillbakavisade först kritiken. Men under måndagen medgav polisen att man gjort misstag i samband med bevakningen av firandet.

Poliser på plats upptäckte inte en plötslig ökning av folkmassan, sade Hong Ki-Hyun, chef för nationella ordningspolisen.

Vid tragedins epicentrum, en smal, sluttande gränd som mynnar ut mot en tunnelbaneuppgång, föll människor som dominobrickor och staplades ovanpå varandra. Men trängsel uppstod på flera håll i de trånga, vindlande gränderna i kvarteret, och det är ännu oklart vad som utlöste kaoset.

Sydkorea har strikta rutiner för att kontrollera stora folkmassor vid demonstrationer, men för halloweenfirandet fanns inget krav i lagen på att anmäla antalet deltagare i förväg då arrangör saknades.

Bara några veckor innan katastrofen hölls en organiserad "global byfestival" i området, utan några incidenter.

Annons

Annons

Utredning ska ge svar

Katastrofen utreds av en grupp på över 500 poliser, meddelar inrikesdepartementet. Inspelningar från säkerhetskameror analyseras, liksom vittnens berättelser.

Regeringen kommer noggrant att utreda orsaken till händelsen och göra sitt bästa för att se till att nödvändiga förbättringar görs i de system som ska förhindra att liknande händelser uppstår, säger premiärminister Han Duck-Soo.

Bland dödsoffren fanns 26 utländska medborgare. För 33 skadade är tillståndet kritiskt.

De första offren började begravas under måndagen. En en veckas lång landssorg har utlysts i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.