A-
A+

Taket för krisstöd till företagen höjs

Finansminister Mikael Damberg (S) ger besked om förlängt och höjt stöd till företagen. Arkivbild.
Finansminister Mikael Damberg (S) ger besked om förlängt och höjt stöd till företagen. Arkivbild.
EkonomiTT

Krisstöden till företagen förlängs till februari, och takbeloppet för omställningsstödet höjs till 117 miljoner kronor. De nya åtgärderna och restriktionerna gör att företagen nu behöver stöden, enligt finansministern.

Annons

Annons

Det handlar om omställningsstödet och om omsättningsstödet, som kan ges till enskilda näringsidkare och handelsbolag. Båda stöden ska nu gå att söka även för februari.

Stöden till företagen kommer att behöva ligga kvar, därför förlänger vi dem nu till februari, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Tidigare har regeringen meddelat att stöden ska avse även december och januari.

Höjt tak

Takbeloppet för omställningsstödet höjs nu också till 117 miljoner kronor. Hittills har det legat på 97 miljoner kronor. Den nya nivån kommer att gälla från och med december 2021.

Det här är den högsta möjliga nivån enligt EU:s statsstödsregler. Vi har diskuterat detta med Moderaterna, och om EU bara ger sitt godkännande så höjer vi nu taket. Vi visar att vi tar detta på allvar.

Gränserna för hur mycket bolagen måste ha förlorat i omsättning för att kunna få stöden är desamma som tidigare. Det krävs att den ska ha minskat med 30 procent.

Annons

Annons

Utsvultna företag

Det är dock många företag som nu, efter lång tid med begränsningar och sämre intäkter, inte klarar en så snäv gräns, enligt bland andra krogbranschens organisation Visita.

Vi förstår att många företag har en ansträngd likviditet. Men det är därför vi har öppnat upp för ytterligare stödåtgärder kopplade till skattekontot, med anstånd för ytterligare månader.

Detta kommer att presenteras mer i detalj i den extra ändringsbudget som läggs fram i nästa vecka, förklarar han.

Frågan är dock hur det blir framöver, om pandemin och restriktionerna fortsätter att påverka företagen även under mars månad.

Vi har fört diskussioner med Moderaterna, och tagit höjd för det. Men vi måste vänta och se, vi vet inte ännu hur det blir, säger Mikael Damberg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.