News55

Taket rasade in – museum får 12,8 miljoner

Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kompenseras för inkomstbortfall. Arkivbild. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Naturhistoriska riksmuseet kompenseras med 12,8 miljoner för att man tvingats hålla stängt efter att ett tak rasade in. Det föreslår regeringen i vårens ändringsbudget. Men de stora utmaningarna kvarstår, enligt museet. Innertaket rasade ned i en samlin…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Taket rasade in – museum får 12,8 miljonerJanerik Henriksson/TTNaturhistoriska riksmuseet i Stockholm kompenseras för inkomstbortfall. Arkivbild.KonstTT

Naturhistoriska riksmuseet kompenseras med 12,8 miljoner för att man tvingats hålla stängt efter att ett tak rasade in. Det föreslår regeringen i vårens ändringsbudget. Men de stora utmaningarna kvarstår, enligt museet.

Innertaket rasade ned i en samlingssal och entréns tak var instabilt. I augusti förra året tvingades Naturhistoriska i Stockholm stänga för reparationer, efter att hyresvärden Statens fastighetsverk konstaterat stora säkerhetsrisker.

Redan då gick regeringen ut och var tydlig med att det här inte ska drabba Naturhistoriska riksmuseet som bedriver en viktig och fin verksamhet, det vi gör nu är att leverera på det löftet, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Museet har tidigare uppskattat sitt totala inkomstbortfall till minst 20 miljoner kronor. Liljestrand hävdar att de 12,8 miljoner som regeringen skjuter till motsvarar det som museet förlorar, eftersom man också kan använda ett anslagssparande på 5,9 miljoner för 2023.

Anstånd med hyran

Men museets ekonomiska utmaningar kvarstår, enligt överintendent Lisa Månsson. De kommande tio åren behöver fler omfattande renoveringar göras. ”Det handlar om flera hundra miljoner kronor i investeringar de kommande tio åren”, säger hon till Magasin K.

Gunnar Ardelius, generalsekreterare på branschorganisationen Sveriges Museer, understryker också att raset inte borde ha hänt.

ANNONS

Den ekonomiska konsekvensen är justerad men museet blev utan besökare i nio månader och det är något som borde ha kunnat förebyggas, säger han.

Naturhistoriska har fått anstånd med hyran av Statens fastighetsverk under stängningen. Men före det hade man fått en hyreshöjning på trettio procent, enligt Gunnar Ardelius, som pekar på att andra kulturfastigheter har samma problem med hyresmodellen.

Den stora utmaningen är långsiktig, och inte bara för Naturhistoriska.

Parisa Liljestrand säger sig vara medveten om problemet.

Vi avser att titta på om det finns någon annan hyresmodell som kanske passar kulturfastigheter bättre, säger hon.Öppnar i juni

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Alexander Christiansson, SD:s kulturpolitiska talesperson, menar att raset är “ett resultat av en skuld när det gäller kulturarvsfrågor”.

Samtidigt som vi behövt agera snabbt i det här läget, måste vi följa det här över tid, säger han.

Museet ska enligt planen öppna igen den 4 juni i år.

ANNONS

Elin Swedenmark/TTErika Josefsson/TTFakta: Naturhistoriska museet TTTT

Museets innertak väntas ha reparerats klart i mitten av maj, varefter det tar några veckor att kontrollera utställningarna och få allt på plats.

Naturhistoriska valde att inte öppna andra delar av museet eftersom det skulle bli för dyrt att skärma av entréområdet.

Medan Naturhistoriska riksmuseet har hållit stängt för underhållsarbete har en ny pop up-del öppnats. Från 1 februari huserar en del av museet i köpcentret Mall of Scandinavia i Solna, där utställningen “I dinosauriernas fotspår” visas fram till maj.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS