A-
A+

Takida tillbaka med nytt album

Robert Pettersson, sångare och frontman i Takida. Pressbild.
Robert Pettersson, sångare och frontman i Takida. Pressbild.
MusikTT

Takida skulle erövra Tyskland, men fick stanna hemma i Ånge. Vardagstristessen bröts av en lustfylld albumprocess, där gruppen för första gången tog in en extern textförfattare – en skotte boende i frontmannen Robert Petterssons hemby.

Annons

Annons

Annons

Annons

Robert Pettersson skriver normalt sett Takidas alla låttexter, men den här gången har han samarbetat med en extern textförfattare. Pressbild.
Robert Pettersson skriver normalt sett Takidas alla låttexter, men den här gången har han samarbetat med en extern textförfattare. Pressbild.

Takida har sedan starten 1999 varit ett turnerande band med ett starkt driv. De första åren bokade gruppen sina turnéer själva. Utan skivkontrakt tog de sig ut i Sverige och på bensinstationer lämnade de demoskivor till försäljning.

20 år med flera svenska albumettor och mängder av utsålda konserter har passerat sedan dess. Men det senaste året har Takida tvingats stanna hemma i Ånge i Medelpad. Pandemin sköt fram fjolårets Tysklandsturné. En turné med flera slutsålda datum som skulle befästa bandets intåg på den tyska musikmarknaden, som tog fart med gruppens två senaste album "A perfect world" och "Sju".

Det är klart att det är frustrerande, och det är framför allt en tristess som infinner sig. Samtidigt har man gjort de här sakerna hemmavid som man inte har tid med annars – det kan vara allt från renovering till att spela padel, till att testa nya maträtter, säger sångaren Robert Pettersson.

Släpper nytt album

Framför allt har Takida det gångna året spelat in sitt åttonde studioalbum, "Falling from fame", som släpps senare i år. Inspelningarna inleddes i mars förra året och Robert Pettersson ser tillbaka på en spontan och lustfylld tid i studion.

Vi har spelat in det för att det har varit kul och inte funderat så jäkla mycket.

Han beskriver albumet som ett "typiskt Takida-album" som fansen kommer att känna igen sig i – med några undantag.

Det är partier i låtar där det kan komma in lite funk, och väldigt mycket pop andra gånger, och i vissa fall hårdare än det har varit. Det brukar visserligen vara variation på en Takida-platta, men det är kanske lite mera utsvävningar i vissa genrer som vi aldrig har gjort tidigare.

Annons

Annons

Tog in skotsk låtskrivare

Merparten av låtarna skrevs i studion och textmässigt är det samma mörker och melankoli som Takida har gjort sig kända för. Robert Pettersson har för första gången delat skrivuppdraget med en utomstående textförfattare, den skotske musikern Archie McCallum, något som han menar har gett låttexterna mer liv.

Jag har skrivit ihop med Archie McCallum, en god vän och skotte som bor i vår hemby. Vi har kollaborerat och skrivit tillsammans – vissa låtar har han skrivit i stort sett hela texterna. Det är första gången jag skriver med någon annan.

Om framtiden

Med albumet färdigställt och utan turnéer i sikte är Takidas närmaste framtid obestämd. Robert Pettersson, som även är sångare i Stiftelsen, berättar att de inom bandet har diskuterat planer på olika musikaliska sidoprojekt.

Gemene man i bandet kanske funderar på att hitta på något annat, alla har ju sin frihet. Så det kan dyka upp andra konstellationer eller band, eller så spelar vi in ett nionde album inom kort.

Men Takida kommer att vara Takida även när pandemin är över, slår han fast.

Vi befinner oss i en bra stämning och är ett kollektiv som fortfarande funkar väldigt bra även utanför musiken. Vi har inga planer på att liksom lägga ner, utan det är det här vi vill göra. Så vi hoppas att vi får återgå till det normala.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?