A-
A+

Tal om vapenvila i Afghanistan

En vapenvila uppges ha kommit till stånd i provinsen Badghis, Afghanistan.
En vapenvila uppges ha kommit till stånd i provinsen Badghis, Afghanistan.
AfghanistanTT-Reuters

Annons

Annons

Afghanska ledare i provinsen Badghis, som ligger i nordvästra Afghanistan, uppges ha kommit överens med talibanerna om ett eldupphör.

Förhandlingarna i Badghis sköttes av respekterade "äldre", som företräder den lokala befolkningen, och började redan klockan 10 på morgonen, lokal tid, uppger Badghis guvernör Hesamuddin Shams. Vapenvilan i provinsen ska pågå utan något bestämt slutdatum.

Så är inte läget för den nationella vapenvila som regeringen i Kabul försöker förhandla fram. Talibanerna, som nyligen uppges ha tagit kontrollen över den viktiga gränsövergången mot Pakistan, Spin Boldak, har höga krav för att en tillfällig vapenvila ska komma till stånd.

"Talibanerna har erbjudit en plan för tre månaders vapenvila, men i utbyte har de krävt att 7 000 fångar ska släppas fria och att deras ledare slutar svartlistas av FN", säger Nader Nadery, talesperson för regeringens förhandlingsteam i Doha, Qatar, där fredssamtal pågått i månader.

Talespersoner för talibanerna nekar till uppgifterna om vapenvila i Badghis, men säger att de lämnat provinsens huvudstad för att undvika civila dödsoffer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!