Talangen irriterad efter andraplatsen: "Dåligt"

William Poromaa körde in på andra plats i den svenska längdpremiären i Bruksvallarna.
William Poromaa körde in på andra plats i den svenska längdpremiären i Bruksvallarna.
LängdskidorTT

Långloppsåkaren Max Novak, 24, stakade och vann Sverigepremiären i Bruksvallarna.

Då blev tvåan och svenska framtidshoppet, William Poromaa, 20, upprörd. Han saknade de stakningsfria zonerna:

När man har tagit fram regler och hjälpmedel att inte staka är det ganska dåligt att inte sätta ut det, säger talangen.

Annons

Annons

Internationella skidförbundet vill inte se stakning på skidor utan fästvalla i traditionella distanslopp. Därför finns ofta stakningsfria zoner längsmed de klassiska banorna som ska driva åkarna till att använda fästvalla.

Under Sverigepremiären i Bruksvallarna saknades dessa zoner. Det bäddade för att Max Novak kunde staka till sig segern. Då reagerade tvåan William Poromaa, som blev slagen med 7,4 sekunder:

Nu finns det stakningsfria zoner i världscupen. Då tycker jag man kan göra det på Sverigepremiären också, säger han till TT.

"Dåligt att inte sätta ut det"

Samtidigt inser William Poromaa att stakåkning är framtiden:

Max (Novak) stakade i dag och det är ju ett bevis på att det går snabbast. Jag har också tränat mycket stakåkning för det går snabbast. Då är det bara att ligga i och gnugga. Men jag gillar att åka diagonalt. Så har man tagit fram regler och hjälpmedel att inte staka är det ganska dåligt att inte sätta ut det. Annars ska man släppa stakningen fritt.

Trean Gustav Eriksson blev överraskad när det var fritt fram för stakning:

I går, på den officiella träningen, fanns det zoner och då trodde jag att det skulle vara lika i dag. Men samtidigt är det mer intressant för tv-tittarna när det är möjligt att gambla lite med stakningen. Det känns som man jobbar lite bakåt i tiden med att ha stakzoner.

Annons

Annons

"Står till deras förfogande"

Samtidigt som debatten om stakzonerna rullade på stod segraren Max Novak, från Östersund, bredvid och bara log. Han berättade om dramatiken innan start.

Först var jag inställd på att åka på klassiska skidor. Men bara åtta minuter före start ändrade jag mig och sprang till vallaboden och bytte skidor, säger Novak.

Han är långloppsåkaren som inser att det kan vara pinsamt för distansåkarna att få stryk av en långloppsspecialist i Sverigepremiären. Han ger samtidigt positiva signaler till landslagsledningen när det gäller världscupen som bara är en vecka bort:

Jag har inget att göra till mitten av januari (då startar långloppssäsongen). Jag står nu till förfogande om de behöver mina tjänster, säger Max Novak.

TT söker tävlingsledningen för en kommentar om de stakningsfria zonerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons