A-
A+

Talangen tillbaka efter skadeåren

Maja Nilsson under inomhus-EM i Torun tidigare i år. Arkivbild.
Maja Nilsson under inomhus-EM i Torun tidigare i år. Arkivbild.
FriidrottTT

Maja Nilsson slog igenom redan som 17-åring. Sedan kom skadeproblemen.

Men efter ett nytt personbästa i helgen har höjdhoppstalangen på allvar tagit sikte på OS.

Det har alltid varit säsongens stora mål, säger 21-åringen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Egentligen var tanken att bara ta en enkel seger åt sin klubb Örgryte. Men när lag-SM-kvalet i Norrköping i lördags var över stod Maja Nilsson där med ett prydligt nytt personbästa – 1,94 meter.

Vi sade innan att känns det bra och jag får feeling så skulle jag fortsätta hoppa och ha kul, säger hon.
Men 1,94 hade jag väl inte riktigt tagit med i beräkningarna.

Resultatet gör henne till delad femma genom tiderna i Sverige – och var dessutom bara två centimeter från kvalgränsen till OS i Tokyo i sommar.

I nästa tävling, på Slottsskogsvallen i Göteborg på onsdagskvällen, väntar dessutom betydligt bättre motstånd än i lördags.

Kanske kan det bli en ny attack på OS-kvalet redan då.

Jag hade tre väldigt bra försök på 1,96 i lördags, så det känns verkligen som att det finns inom räckhåll.

"Varit tufft"

Maja Nilsson hoppade 1,90 redan som 17-åring och blev snabbt utnämnd till ett av svensk friidrotts stora framtidsnamn. Bland meriterna finns också ett silver från europeiska ungdoms-OS 2015, ett guld från ungdoms-EM 2016 och ett brons från junior-EM 2017.

Men stora skadeproblem i ryggen och upphoppsfoten har gjort att det är först nu, fyra år efter senaste "perset" som hon lyckats hoppa högre än det tidigare personliga utomhusrekordet.

Ryggen strulade lite kortare än foten, den hade jag problem med i ett och ett halvt år innan jag gjorde en fotoperation som blev väldigt lyckad, säger hon.
Det är klart att det har varit tufft. Men jag har ju aldrig tvivlat på att jag kan hoppa höjd. Sedan att jag stött på lite motgångar, det ser jag bara som att jag lärt mig något av det.

Annons

Annons

Dubbla mästerskap?

Hennes 1,94-hopp – och därefter tre bra försök på OS-kvalgränsen 1,96 – gör att Maja Nilsson har goda förutsättningar till en mästerskapsdubbel i sommar.

Ett par veckor innan OS avgörs nämligen U23-EM i Tallinn i Estland.

Det blir mitt sista juniormästerskap. Jag har faktiskt varit med på samtliga junior- och ungdomsmästerskap jag kunnat och de tre första gick ju väldigt bra. Så det är klart att jag vill tillbaka dit och upp på prispallen igen, säger Maja Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!