A-
A+

Talibanerna: Flygplatskaoset är USA:s fel

Amerikansk militär bevakar Kabuls flygplats. Bild från i fredags.
Amerikansk militär bevakar Kabuls flygplats. Bild från i fredags.
AfghanistanTT

Minst 20 personer har dödats i den senaste veckans kaos i och omkring flygplatsen i afghanska Kabul, enligt försvarsalliansen Nato.

Talibanerna skyller oredan på USA.

Annons

Annons

Marinsoldater från USA bevakar flygplatsområdet i Afghanistans huvudstad Kabul.
Marinsoldater från USA bevakar flygplatsområdet i Afghanistans huvudstad Kabul.
Amerika, med all sin makt och sina tillgångar. . . har misslyckats med att skapa ordning vid flygplatsen, säger talibanföreträdaren Amir Khan Mutaqi enligt nyhetsbyrån AFP.
Det är fred och lugn i hela landet, kaos råder enbart vid Kabuls flygplats.

Extremiströrelsen, som sedan en vecka tillbaka har makten i Afghanistan, vill nu ha "total klarhet" gällande de utländska styrkornas utträdesplan, säger en anonym företrädare till nyhetsbyrån Reuters. Han lägger till att det är en "komplex uppgift" att hantera kaoset utanför flygplatsen.

Soldater håller avstånd

Försvarsalliansen Nato bekräftar att minst 20 personer dödats i och omkring flygplatsen sedan talibanerna gick in i presidentpalatset förra söndagen. Området kontrolleras fortfarande av USA, men Natos soldater håller avstånd från flygplatsens yttre områden för att förhindra sammandrabbningar med talibanerna, berättar en Natotjänsteman.

Krisen utanför Kabuls flygplats är beklagansvärd. Vårt fokus är att evakuera alla utlänningar så snart vi kan, säger tjänstemannen till Reuters.

Bara några timmar tidigare bekräftade Storbritanniens försvarsdepartement att minst sju afghaner omkommit vid flygplatsområdet dagen innan.

"Våra innerliga tankar är hos de anhöriga till de sju civila afghaner som dessvärre dödats i folkmassorna i Kabul", hette det i ett uttalande.

Brittiska Sky News beskriver fruktansvärda scener som ska ha utspelat sig under lördagen, där folkmassor pressades mot flygplatsens murar i hettan tills flera klämts ihjäl.

Samma dag avrådde USA och Tyskland medborgare från att bege sig till flygplatsen på grund av riskerna.

"På grund av eventuella säkerhetshot utanför flygplatsen i Kabul avråder vi amerikanska medborgare från att åka till flygplatsen och råder alla att undvika flygplatsens ingångar för tillfället, såvida man inte fått särskilda instruktioner från en representant från amerikanska myndigheter" stod det i ett utskick från USA:s Afghanistanambassad.

Annons

Annons

Hot från IS?

På söndagen uppgavs läget vara något lugnare. Talibanerna ska, med hjälp av batonger och skrämselskott i luften, ha sett till att köer bildats vid huvudentrén. Inga dödsfall eller allvarligare personskador har rapporterat de senaste timmarna.

Trycket på flygplatsområdet är dock enormt eftersom såväl västerländsk ambassadpersonal, lokalanställda samt desperata afghaner som vill fly talibanerna försöker ta sig till dit. Och uppgifter om att terrorrörelsen IS hotar civila som försöker ta sig till området försvårar evakueringarna ytterligare, skriver bland andra tidningen USA Today med hänvisning till uppgifter från regeringstjänstemän. Enligt en av källorna är hotet signifikant.

Samtidigt har talibanerna stärkt sitt grepp om Kabul och satt upp fler vägspärrar omkring flygplatsen.

Biden samlar team

2 500 amerikanska medborgare har kunnat lämna Kabul den senaste veckan, enligt uppgifter från USA:s militär. Totalt ska 17 000 personer ha fått hjälp ur landet.

Exakt hur många amerikaner som finns kvar i Afghanistan kan försvarshögkvarteret Pentagon inte ge besked om i nuläget. President Joe Biden samlar under söndagen sitt säkerhetsteam för överläggningar om läget. Klockan 22 svensk tid ska han uttala sig om situationen i Afghanistan.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace ser inte positivt på evakueringstakten. Inget land kommer att få ut alla (sina medborgare) före den 31 augusti som är den deadline USA satt upp, säger Wallace till tidningen Mail on Sunday.

Amerikanerna kanske får tillstånd att stanna längre och blir det så har de vårt ovillkorliga stöd, säger han.

Talibanerna – vars tidigare styre 1996-2001 har beskrivits som ett skräckvälde med offentliga avrättningar och obefintliga kvinnliga rättigheter – meddelade under helgen att man nu håller på att bilda Afghanistans framtida regering.

Rörelsens företrädare kommer de närmaste dagarna att resa till över 20 av landets 34 provinser för möten med tidigare guvernörer och byråkrater, enligt uppgifter på söndagen. Nu kan också skolor och högskolor öppna igen, säger en talesperson till Reuters.

Extremisterna anstränger sig att framstå som mjukare nu. De har sagt att kvinnor och personer som arbetat för den tidigare regeringen kommer att ha en plats i deras styre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!