A-
A+

Tänkte kidnappa guvernör – får 16 år

Den högerextrema gruppens plan var att kidnappa guvernör Gretchen Whitmer inför presidentvalet 2020. Arkivbild.
Den högerextrema gruppens plan var att kidnappa guvernör Gretchen Whitmer inför presidentvalet 2020. Arkivbild.
USATT-AP-AFP

En av ledarna bakom planerna att kidnappa delstaten Michigans guvernör, demokraten Gretchen Whitmer, döms till 16 års fängelse. Åklagaren hade yrkat på livstid för terrorbrottet.

Annons

Annons

Den 39-årige mannen befanns tillsammans med en 47-årig man skyldig som huvudansvarig för planerna i augusti.

Männen tillhör en väpnad högerextrem grupp. Syftet med kidnappningen var att tända gnistan till en väpnad revolution genom att uppvigla andra extremister. Drömmen var ett nytt amerikanskt inbördeskrig.

Tanken var att röva bort Gretchen Whitmer från hennes semesterbostad i Michigan inför presidentvalet 2020. Gruppen hade sedan planerat att använda hemmabyggda bomber för att förstöra en bro under flykten.

Att just Whitmer valdes ut var bland annat en hämnd för att hon hade infört covidrestriktioner.

Den federala polisen FBI lyckades infiltrera gruppen och grusa planerna.

Att straffet för 39-åringen nu stannar vid 16 år förklarar domaren Robert Jonker med att det räcker för att avskräcka från framtida liknande brottslighet. 47-åringens straff meddelas på onsdag.

De ville förstöra allt för alla. Det här handlade inte om masker och vaccin. De pratade om att störta regeringen innan coronapandemin. De hade tillräckligt med vapen och utrustning för ett mindre krig, sade åklagare Nils Kessler när han argumenterade för livstid under tisdagen.

Tidigare i december dömdes tre män till fängelsestraff på sju till tolv år för inblandning i kidnappningsförsöket. Ytterligare två män har erkänt brott och dömts till kortare fängelsestraff efter att ha vittnat mot de huvudmisstänkta. Två har friats och fem väntar på rättegång.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.