Tappat luktsinne tydligt tecken på covid-19

Tappat eller försämrat luktsinne är det tydligaste symptomet på covid-19. Arkivbild.
Tappat eller försämrat luktsinne är det tydligaste symptomet på covid-19. Arkivbild.
Covid-19TT

Tappat eller försämrat luktsinne är det tydligaste symptomet på covid-19 enligt en ny studie.

De med positivt provsvar skiljer ut sig, säger forskaren Jonas Olofsson.

Annons

Annons

Annons

Annons

De drabbade har beskrivit det som att exempelvis kaffet plötsligt inte smakar något alls. Eller att det rent av börjar att smaka illa.

Nu visar en stor internationell studie att förändringar i luktsinnet är det tydligaste symptomet på att man smittats av covid-19.

Enligt studien är de som skattar sitt luktsinne till 0–2 på en tiogradig skala med stor sannolikhet drabbade av viruset.

De som skattade sitt luktsinne som noll hade tio gånger ökad risk att vara smittade än de som inte hade någon luktnedsättning.

Att man har normalt lukt- och smaksinne är dock ingen garanti för att man är frisk, poängterar Jonas Olofsson, professor vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Man kan ha covid även om man har kvar luktsinnet, inget enskilt symptom är hundraprocentigt, säger han till TT.
Men det är inte så vanligt att man vaknar på morgonen och plötsligt smakar kaffet bara som varmt vatten. Så om det händer nu under en covid-pandemi är det ett starkt tecken på att man borde isolera sig.

Studien, som publicerats i tidskriften Chemical Senses, bygger på en enkät med totalt drygt 15 700 personer och är en del av ett samarbete mellan över 500 forskare i världen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons