A-
A+

Tårar när Börje Salming hyllades i Toronto

Börje Salming (mitten) tar emot jubel och applåder under en ceremoni i Toronto. Intill honom fanns legendarerna Darryl Sittler och Mats Sundin.
Börje Salming (mitten) tar emot jubel och applåder under en ceremoni i Toronto. Intill honom fanns legendarerna Darryl Sittler och Mats Sundin.
IshockeyTT

Det var en märkbart rörd Börje Salming som med tårar på kinderna fick hjälp av sin vän – legendaren Darryl Sittler, att lyfta sin ena arm för att möta publikens jubel på Torontos hemmaarena i Kanada på fredagen.

Annons

Annons

Mats Sundin fanns vid Börje Salmings sida under hela ceremonin.
Mats Sundin fanns vid Börje Salmings sida under hela ceremonin.

Börje Salming befinner sig just nu i i Kanada för att närvara vid den så kallade Hall of Fame-helgen.

Under en ceremoni inför matchen mot Pittsburgh fick den svenska ishockeyikonen motta jubel under stående ovationer.

Tårarna rullade ner längs med kinderna på de uppradade legendarerna på isen, där Darryl Sittler inledningsvis fick hjälpa Salming att vinka.

Vid sin sida, i armkrok, hade han också en märkbart tagen Mats Sundin.

Det var väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek, säger Mats Sundin till Sportbladet, precis efter ceremonin.

Oklart med resan

Det var länge oklart om den 71-årige ishockeylegendaren skulle kunna åka då han sedan en tid lider av ALS, men i förra veckan blev det klart att han tillsammans med familjen skulle åka.

Sedan Salming insjuknade har hans tillstånd försämrats snabbt. Han kan inte längre prata och har svårt att både äta och gå.

Salming har ikonstatus i Toronto efter sina 16 säsonger i klubben och planen är att han ska fortsätta att hyllas ordentligt i helgen.

Annons

Annons

"Ser upp till honom"

Torontobacken Rasmus Sandin, talade varmt om sin stora idol, när han mötte pressen inför matchen.

Han är en ikon både hemma i Sverige och här i Toronto. Jag har haft turen att träffa honom och prata med honom några gånger. Han är någon jag ser upp till, sade 22-åringen och fortsatte:
Han går igenom en riktigt tuff kamp just nu, vi står alla bakom honom. Det är tufft men vi stöttar honom. Det är fantastiskt att ha honom i Toronto just nu och vi hoppas alla på det bästa.

Hall of Fame

Hall of Fame-helgen i Toronto håller på från fredag till måndag, där bland annat ceremonier för de nyinvalda svenskarna Henrik och Daniel Sedin samt Daniel Alfredsson kommer att hållas.

På söndag ska det spelas en legendarmatch där Mats Sundin frontar ena laget: Team Sundin, vilka möter Team Lindros, ledd av tidigare storspelaren Eric Lindros.

Tyvärr fick Toronto se sig besegrade i dagens match mot Pittsburgh efter 2–4. Under helgen väntar dock en ny match på hemmais för Toronto när Vancouver gästar på lördag, lokal tid.

På måndagen är det den stora Hall of Fame-galan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.