Tegnell: "Ishockey är väldigt drabbad"

Folkhälsomyndigheten varnar för smittspridning inom bland annat ishockeyn. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten varnar för smittspridning inom bland annat ishockeyn. Arkivbild.
HockeyTT

Folkhälsomyndigheten ser en ökad spridning av covid-19 inom lagidrotter på olika nivåer i Sverige.

Nu verkar just idrott, framförallt ishockey, vara väldigt drabbad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.

Annons

Annons

Tegnell tror inte att smittan sprids på isen.

Jag tror inte att smittan sprids på isen, det händer i omklädningsrum och när man träffas före eller efter sporten. Personer som smittas här blir extremt sällan sjuka, och når vanligtvis inte sjukvården. Men vi kan få spridning från den gruppen till de som är mer känsliga, säger han.

Dalarna upplever en uppgång av coronafall. Dalarnas Tidning meddelade i mitten på september att flera elever vid ishockeygymnasiet i Mora hade blivit smittade.

Mindre grupper kan ha mer dramatiska ökningar, i Dalarna har man sett en ökning bland ungdomar. Kopplat till flera ishockeylag i Dalarna genererar det stora utbrottet, säger Tegnell.

Strax före Folkhälsomyndighetens presskonferens skickade Riksidrottsförbundet ut ett pressmeddelande och välkomnade påminnelsen om att fortsätta följa allmänna råd och rekommendationer för att undvika smittspridning.

"Vi är inställda på att även hösten kommer att vara präglad av restrektioner på grund av coronapandemin", säger ordföranden Björn Eriksson och tillägger:

"Vi behöver planera för att det kommer att påverka idrottsrörelsen under hela 2021. Just nu arbetar vi med analyser för att ta fram olika scenarier inför 2021."

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons