A-
A+

Tegnells förhoppning: Topp tidigt i april

'Förra året var det i mitten på april, men vi hoppas att det kan gå snabbare i år', säger Anders Tegnell om när smittspridningen kan vända.
"Förra året var det i mitten på april, men vi hoppas att det kan gå snabbare i år", säger Anders Tegnell om när smittspridningen kan vända.
CoronavirusetTT

Coronavården slår larm i flera regioner om ökat tryck och smittspridningskurvorna pekar alldeles för högt.

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan en vändning snart vara i sikte.

Annons

Annons

Exakt när smittspridningen vänder är svårt att veta, men någon gång kommer det att hända.

Förra året var det i mitten på april, men vi hoppas att det kan gå snabbare i år, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog.

I vägen för en ljusning står coronatrötta svenskar som slarvar med restriktionerna, men andra omständigheter talar för en annalkande smittokulmen.

Vi hoppas att de kombinerade effekterna av att vi kommer in i våren och att vaccinationerna så småningom tar effekt, säger Anders Tegnell.

"Bekymrad"

Sjukvården är fortfarande under hård belastning och 20 av 21 regioner rapporterar väntade försämringar den närmaste tiden, meddelar Socialstyrelsen.

Jag är bekymrad. Det är en väldigt belastande situation, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

I huvudstadsregionen accelererar coronasmittan. Dels på grund av stor spridning av den brittiska virusvarianten, dels eftersom stockholmarna tar för lätt på coronareglerna, enligt Johan Bratt.

Vi är i ett sämre läge med en ökad smittspridning, fler patienter blir allvarligt sjuka och de som behöver intensivvård har ökat ordentligt. Det tickar på och var toppen landar vet vi inte, säger han.

Annons

Annons

"Väldigt hög nivå"

Närmare 500 covidpatienter sjukhusvårdas i Region Stockholm, och än så länge är det inte lika illa som under första vågens kulmen förra våren (cirka 1 100 patienter) och andra vågens i vintras (825 patienter).

Vi är inte uppe på de nivåerna men vi är i stigande fas. Medarbetare är trötta och har jobbat hårt under lång tid, säger Johan Bratt.

Även i Västra Götaland är coronaläget mycket allvarligt. Där vårdas nu 313 covidpatienter på sjukhus.

Som region ligger vi fortsatt i platå-läge men vi ser en ökning i Göteborgsområdet senaste veckorna. Även om vi är i ett platå-läge är det på en väldigt hög nivå, säger Ann Söderström, hälso-och sjukvårdsdirektör i Västa Götalandsregionen.

Det märks inte minst hos personalen, och i tillgång till personal.

Det som är den trånga sektorn är tillgång till personal. Det görs ett fantastiskt jobb men de är trötta, det har varit en lång period med hårt arbete. Om det nu börjar öka igen så är det ett väldigt ansträngt läge för de som stått i frontlinjen sedan mer eller mindre ett år tillbaka.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!