-
+

Telefonbedrägerier för 160 miljoner i fjol

Ett samtal från en bedragare kan leda till stölder av smycken i hemmet. Arkivbild.
Ett samtal från en bedragare kan leda till stölder av smycken i hemmet. Arkivbild.
BrottTT

Bedragare lurade förra året till sig nästan 160 miljoner kronor genom vishing i Sverige. Det är främst äldre som drabbas.

Annons

Annons

Under 2020 ökade dessutom antalet polisanmälda bedrägerier där någon utger sig för att vara exempelvis polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman, så kallade befogenhetsbedrägerier, från 3 600 till 4 660, skriver Stöldskyddsföreningen (SSF) i ett pressmeddelande.

Vishing är när någon ringer upp en person och försöker lura till sig tillträde till bostad, inloggningsuppgifter eller annan känslig information för att tömma konton. Ett samtal från en bedragare kan även leda till stölder i hemmet.

Vishing har hittills drabbat främst äldre personer, men en ökning sker nu även bland yngre.

Det finns flera exempel där bedragare har utgett sig för att vara från polisen. Kriminella utnyttjar även pandemin och erbjuder vaccin för att berättiga ett hembesök.

"De som ringer upp är oftast väldigt duktiga på att dupera människor, men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren", säger Per Klingvall, rådgivningschef på SSF.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs en felaktig procentsiffra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss