Testkrav i Danmark för brittiska resenärer

Alla resande från Storbritannien kommer behöva uppvisa ett negativt test innan de tillåts komma in i Danmark. Arkivbild.
Alla resande från Storbritannien kommer behöva uppvisa ett negativt test innan de tillåts komma in i Danmark. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

De som reser in i Danmark från Storbritannien ska från och med måndagen avkrävas ett negativt coronatest.

Testet måste vara taget inom ett dygn före avresan, meddelar det danska Transportverket i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Annons

Annons

Hittills har coronatester varit frivilligt för resenärer till Danmark, men myndigheter larmar nu om att detta är något som allt för få väljer att göra, och att detta innebär en ökad risk för att smitta förs in i landet.

"Regeringen följer situationen noggrant och vi kan se att en stor andel av passagerarna som kommer från Storbritannien inte följer våra råd om att testa sig", skriver transportminister Benny Engelbrecht (S) i pressmeddelandet där testkravet presenteras.

Därtill avråder danska UD från alla icke nödvändiga resor till Storbritannien.

Åtgärderna sker med anledning av den virusmutation som fått bred spridning i Storbritannien och som brittiska myndigheter uppger är mer smittsam än det ursprungliga viruset.

Flera fall av det muterade viruset har sedan tidigare upptäckts i Danmark – men nu tar alltså regeringen i med hårdhandskarna för att förhindra att virusmutationen får bred spridning bland befolkningen.

Testkravet, som inte gäller barn under tolv års ålder, kommer att gälla fram till den 17 januari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons