A-
A+

The National: "Fantastiskt att spela igen"

Bryce Dessner, Matt Berninger, Bryan Devendorf, Scott Devendorf och Aaron Dessner kommer till Sverige med The National för att spela på festivalen Rosendal Garden Party i helgen. Arkivbild.
Bryce Dessner, Matt Berninger, Bryan Devendorf, Scott Devendorf och Aaron Dessner kommer till Sverige med The National för att spela på festivalen Rosendal Garden Party i helgen. Arkivbild.
NöjeTT

Att vara "ledig" under pandemin var "en chockerande upplevelse" för The National. Men nu är det amerikanska indierockbandet på vägarna igen och Stockholm står på turnéplanen i helgen.

Det är verkligen fantastiskt att spela igen, säger basisten Scott Devendorf.

Annons

Annons

Halvvägs in i en pågående turné tvingades The National, som så många andra artister, att ställa in allt på grund av pandemin. Att plötsligt få en massa tid över på hemmaplan var "en chockerande upplevelse" för ett band som har turnerat mer eller mindre konstant de senaste 20 åren, säger Scott Devendorf.

Men det är verkligen fantastiskt att få spela igen. Och vi gillar Skandinavien och har alltid älskat att spela i Stockholm, även om vi inte har gjort det så ofta, säger han.

Lönlöst

Spelningen på Rosendal Garden Party på fredag var länge inte självklar för bandet. Pandemin blev en rejäl tankeställare:

Den fick oss definitivt att fundera. Det tror jag gäller alla, man funderade på när det ska vara över, man visste inte hur många år det skulle ta. Att spela i ett band kändes ju ganska lönlöst under den perioden, säger han och fortsätter:
Det har varit rätt deprimerande alltihop, och vi har tur som är ute på andra sidan. Vi var osäkra på om vi någonsin skulle kunna spela igen. Jag trodde nog hela tiden att vi skulle det, men motsatsen var ju inte en omöjlighet.

Annons

Annons

Nytt album

Pandemin hindrade dock inte The National från att skriva ny musik. På distans jobbade de fram det som ska bli uppföljaren till 2019 års "I am easy to find". Exakt när albumet släpps är inte klart men enligt Devendorf är bandet i slutprocessen.

Förhoppningsvis blir det klart det här året, men vi får se. Vi har provspelat några låtar i Pamplona och Paris för att se vad som funkar och inte. Det är väldigt kul att testa och se vad folk tycker. En låt som heter "Bathwater" verkar till exempel funka direkt, de andra skruvar vi fortfarande lite på, säger han.

Soloprojekt

Medlemmarna i The National är inte främmande för att syssla med sidoprojekt utöver bandet – Devendorff och hans bror Bryan Devendorff är exempelvis en del av indierockprojektet LNZNDRF, frontmannen Matt Berninger har släppt soloskiva och gitarristen Aron Dessner har producerat för Taylor Swift. Och att jobba utanför gruppen är viktigt, menar Scott Devendorff:

Soloprojekten är ett sätt att utforska olika genrer och sounds, erfarenheter som vi sedan försöker ta med oss till The National. Det gör att bandet håller sig fräscht, och ger värdefulla perspektiv på musiken och låtskrivandet, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.