Thiems lycka – bröt supertrions dominans

Österrikaren Thiem hämtade hem ett 2–0-underläge.
Österrikaren Thiem hämtade hem ett 2–0-underläge.
TennisTT

Dominic Thiem vände ett 2–0-underläge och vann herrarnas US Open-final i tiebreak i femte set.

Han blev därmed den förste på fyra år som bröt dominansen från sportens tre stora.

Jag har dedikerat hela mitt liv fram till i dag för att vinna en grand slam. Nu har jag lyckats, säger österrikaren efter matchen.

Annons

Annons

Dominic Thiem är ny US Open-mästare.
Dominic Thiem är ny US Open-mästare.

Finalen varade fyra timmar, men såg till en början ut att kunna bli en promenadseger för 23-årige tysken Alexander Zverev, som övertygande tog hem de två inledande seten.

Sedan svängde det.

I tredje lyckades världstrean Dominic Thiem komma tillbaka och finalen utvecklades till en rysare i fem set som gick till ett avgörande tiebreak. Till slut kunde Thiem se Zverev slå en retur utanför banan och österrikaren lade sig utmattad på rygg bakom baslinjen och jublade över segern med 2–6, 4–6, 6–4, 6–3, 7–6 och 8–6 i tiebreaket.

"Fin vänskap"

Vi började lära känna varandra 2014 och utvecklade genast en fin vänskap, och 2016 inledde vi en fantastisk rivalitet. Vi har gjort fantastiska saker både på och utanför planen. Jag önskar att vi hade kunnat ha två vinnare i dag. Vi förtjänar det båda, säger Thiem i sitt segertal.

Redan efter att Novak Djokovic blev diskad i den fjärde omgången, sedan han slagit en boll på en linjedomare, stod det klart att ingen av tennissportens tre stora, Roger Federer, Rafael Nadal (båda stod över US Open) eller Djokovic skulle vinna årets grand slam. Senast någon annan lyckades vinna en av tennisens fyra största turneringar var schweizaren Stan Wawrinka i US Open 2016.

Jag har dedikerat hela mitt liv fram till i dag för att vinna en grand slam. Nu har jag lyckats, säger österrikaren.

Finalen mellan de två spelarna, som aldrig förr vunnit en grand slam-titel, präglades av nervositet och en hel del enkla misstag. Thiem var dessutom märkt av krampkänningar under femte set och haltade betänkligt mellan bollarna i tiebreaket.

Annons

Annons

Vände underläge

Aldrig tidigare sedan US Open 1968 öppnades för professionella spelare har en finalist lyckats hämta hem ett 0–2-underläge och vinna en final. Faktum är att senaste gången som det hände var 1949 då tävlingen kallades US Championships. Det var också första gången som en final avgörs i tiebreak i femte set och 27-årige Thiem är US Opens förste mästare på herrsidan som är född på 1990-talet.

Det är också Thiems första grand slam-titel, han har tagit sig till final i Australian Open tidigare i år samt i Franska mästerskapen både 2018 och 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons