A-
A+

Thorgren tillbaka på pallen: "Känns jäkligt bra"

Sven Thorgren blev trea i söndagens uppskjutna slopestylefinal i världscupen i Laax. Arkivbild.
Sven Thorgren blev trea i söndagens uppskjutna slopestylefinal i världscupen i Laax. Arkivbild.
SnowboardTT

Sven Thorgren är tillbaka på pallen.

Tredjeplatsen i schweziska Laax var den svenske snowboardstjärnans första topp tre-placering i världscupen i slopestyle på tio år.

Och en fint formbesked inför X-games nästa vecka.

"Det är skönt att veta att man är uppe i toppen och slåss", säger Thorgren.

Annons

Annons

Den täta dimman i Schweiz har gäckat arrangörerna hela veckan och gjorde att slopestylefinalen fick flyttas fram från lördag till söndag. Möjligen gjorde en god natts sömn ytterligare susen för Sven Thorgren som i en av världens mest prestigefyllda tävlingar levererade sitt bästa världscupresultat i slopestyle på mycket länge.

"I går var det väldigt mycket fram och tillbaka med vädret men det var tur att vi inte körde i går för det blev totalt "white out" i slutet av träningen så det hade aldrig gått att åka. Men i dag var det riktigt bra"; säger Thorgren.

"Vinsten var nära"

Svenskens 80,25 poäng i första åket såg länge ut att räcka ända till en andraplats bakom Norges Marcus Kleveland (83,61), men i elfte timmen klev också amerikanen Dusty Henricksen förbi efter ett starkt andraåk (82,45).

Själv kände Thorgren att han hade bud på mer.

"Jag blev jäkligt nervös i andra åket. Jag kände att vinsten var rätt nära och började nog tänka lite för mycket på det och råkade gå alldeles för stort i andra hoppet. Det var lite oväntat för jag har aldrig lyckats gå så stort någon gång under träningen men snön blev lite snabbare där mot slutet", säger Thorgren om missen i andra åket.

Tredjeplatsen är ändå en fin framgång för Sven Thorgren, som i världscupsammanhang bara har en pallplats i slopestyle sedan tidigare – från en tävling i Tjeckien i mars 2013.

Annons

Annons

Drömmer om guld

28-åringen har dock visat framfötterna i disciplinen tidigare. Han tog guld i X-games 2017, brons i samma tävling både 2015 och 2022, blev tvåa i US Open 2019 och slutade fyra på OS 2014. I OS i Peking förra året missade han dock finalen.

Resultatet i Laax var extra välkommet eftersom det var Thorgrens sista tävling före X-games i Aspen nästa vecka. Där tävlar han i både slopestyle och big air.

"Jag ville att den här tävlingen skulle bli en bra uppvärmning inför X-games och det tycker jag verkligen det har blivit. En pallplats i dag känns jäkligt bra och det är skönt att veta att man är uppe i toppen och slåss och inte något annat. Jag har ju tagit en guldmedalj i X-games men aldrig i Aspen och jag skulle verkligen vilja ha det på mitt cv".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.