A-
A+

Tichanovskaja ser sin rättegång som en fars

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild.
BelarusTT-AFP

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som lever i exil i Litauen, ställs inför rätta i sitt hemland Belarus.

En fars, säger Tichanovskaja om rättegången.

Annons

Annons

Rättegången mot Svetlana Tichanovskaja inleds på tisdagen medan oppositionsledaren själv är gäst på World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Hon flydde landet efter valet i augusti 2020 då hon ställde upp mot president Aleksandr Lukasjenko och förlorade det val som anses ha varit riggat. Tichanovskaja fortsatte att vara frontfigur för oppositionen mot makten i Minsk från sitt nya hem i Litauen.

Massrättegångar

Många av hennes vänner, och många av dem som ingår i oppositionella rörelser, har eller ska ställas inför belarusisk rätt.

De här rättegångarna är inga rättegångar. De är föreställningar, en fars, och har ingenting med rättvisa att göra, sade hon i en intervju med nyhetsbyrån AFP på måndagen.

Svetlana Tichanovskaja tog motvilligt an sig rollen som oppositionsledare, sedan hennes man Sergej Tichanovskij förhindrats att utmana den auktoritäre ledaren Lukasjenko. Maken Tichanovskij greps då han meddelade att han ställde upp i valet, och har sedan dess dömts till långvariga fängelsestraff i summariska rättegångar.

Det handlar om personlig hämnd från Lukasjenko och hans medlöpare. Det är inte bara riktat mot mig, utan mot alla som står i opposition, säger Tichanovskaja.

Annons

Annons

Högförräderi och konspiration

Hon står anklagad för högförräderi, konspiration och försök att ta makten i Belarus. Sammanlagt handlar det om ett tiotal åtalspunkter. Hon har försökt att få kontakt med den advokat som ska representera henne, en advokat domstolen utsett.

Tichanovskaja har inte fått något svar.

Jag vet inte ens vad min så kallade advokat ska göra i rätten, jag vet inte hur han ska försvara mig, säger Tichanovskaja.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.