Tiden inte ute än för Göteborg FC

Ska det bli allsvenskt spel för Göteborg FC nästa år - trots nedläggningen i går? Arkivbild.
Ska det bli allsvenskt spel för Göteborg FC nästa år - trots nedläggningen i går? Arkivbild.
FotbollTT

Sista ordet är inte sagt om framtiden för Göteborg FC. Klubben har ännu inte formellt sagt upp sin damallsvenska plats och först i mars krävs besked om framtiden.

Samtidigt som Expressen uppger att några sponsorer kan rädda klubben helt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet att Göteborg FC lägger ner sin elitverksamhet och drar sig ur damallsvenskan slog ned som en bomb i Fotbollssverige.

Men när röken skingrats kvarstår en rad frågetecken. Varför lägga ner en förening som är svenska mästare och har en plats i Champions League?

Och än har ingen formell uppsägning av den damallsvenska platsen kommit till förbundet.

Nej, men med tanke på det som har framkommit i medierna har vi mailat dem och ställt frågan, säger Anna Lögdberg, tävlingschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF).

Inget svar

Vid lunchtid på onsdagen hade inget svar kommit från Göteborg FC.

Så länge man inte har kommit in med en formell begäran till Svenska fotbollförbundet så agerar ju inte vi. Än i dag har Göteborg FC sin damallsvenska plats, fortsätter Lögdberg.

Men det börjar bli bråttom. Ett av scenarierna för att rädda föreningen är en sammanslagning mellan Göteborg FC och en annan klubb från trakten, med större ekonomiska muskler. Som ett herrlag utan egen damverksamhet.

Men för det ska godkännas måste en sådan begäran komma in senast på nyårsafton, vilket är omöjligt att hinna med eftersom det formellt kräver beslut på årsmöten för så viktiga föreningsbeslut.

Annons

Annons

Stora värden

En annat scenario är ett en ny aktör, en annan fotbollsklubb eller ett företag, går in som större sponsor i Göteborg FC och på så sätt räddar klubben.

I praktiken innebär det att man måste hitta finansiärer som kan gå in och stötta elitsatsningen, säger Stefan Alvén, sportchef i organisationen Elitfotboll Dam.

Det skulle innebära att den nuvarande styrelsen avgår och nya personer tar plats i ledningen för föreningen. Om klubben behåller sitt namn och sin föreningsstruktur räknas det då inte som ett sammangående.

Jag har förstått att det pågår samtal bakom kulisserna i Göteborg, säger Stefan Alvén.

Han konstaterar att det finns stora värden i Göteborg FC, som elitklubb med plats i Champions League.

Därför mobiliserar man nu för att få spelare att stanna och att andra grupperingar kan träda in, säger han.

Skulle Göteborg FC stöttas utan att slås ihop med en annan förening är tidsfristen något generösare. Inte förrän den 1 mars måste SvFF då ha besked.

Ren tävlingsmässigt, enligt reglerna, tillsätter vi vakanser i serien till och med 1 mars, förklarar Anna Lögdberg.

Men hon vill gärna ha besked innan dess.

TT har förgäves sökt Peter Bronsman, ordförande i Göteborg FC.

Möte på nyårsafton

Advokaten Carl Fhager, som bland annat fått i uppdrag att hjälpa spelarna att hitta nya klubbar, ville på onsdagseftermiddagen inte närmare gå in på möjligheterna till att någon annan klubb tar över GFC.

Inga kommentarer. Vi jobbar hårt och brett, men lämnar inga kommentarer just nu, säger Fhager till TT.

Under kvällen uppkom ett ytterligare scenario i historien om mästarlagets vara eller icke vara.

Expressen skrev att GFC kan räddas kvar helt i damallsvenskan med hjälp av ett antal sponsorer.

Klockan 10 på nyårsafton ska ordföranden Bronsman ha ett möte med spelartruppen och tränaren Mats Gren uppges ha sms:at spelartruppen "allt kommer att lösa sig".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons