Tidning: Astra-vaccin börjar ges till britter

Två miljoner britter kommer under de kommande veckorna att vaccineras mot covid-19. Arkivbild.
Två miljoner britter kommer under de kommande veckorna att vaccineras mot covid-19. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Från och med den 4 januari kommer vaccinet som Astra Zeneca har tagit fram tillsammans med forskare vid Oxforduniversitetet att börja användas i Storbritannien, rapporterar The Sunday Telegraph.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vi måste nu ge (läkemedelsverket) MHRA tid att genomföra sitt viktiga arbete och vi måste invänta deras rekommendationer, säger en talesperson från den brittiska hälsovårdsmyndigheten i en kommentar till tidningens uppgifter.

Sedan tidigare är det klar att Pfizers vaccin kommer att användas då två miljoner britter ska vaccineras under de kommande två veckorna. Enligt tidningen kommer Astra Zeneca-vaccinet att få nödvändigt godkännande inom några dagar.

Pascal Soriot, vd för den svensk-brittiska läkemedelsjätten, säger att bolaget och Oxforduniversitetet nu har träffat rätt med sin produkt, efter viss inledande besvikelse då de första resultaten visade på ett något sämre skydd än konkurrenternas vaccin.

Vi tror att vi har hittat det vinnande receptet, säger han.

Modernas vaccin, som blev det andra att godkännas i USA, har ännu inte godkänts vare sig i Storbritannien eller EU.

Astra Zenecas vaccin skiljer sig från Pfizer-Biontechs och Modernas i det att det använder ett ofarligt förkylningsvirus som levererar det aktuella vaccinet med coronavirusets genkod in i kroppen. De andra är av så kallad mrna-typ, och introducerar en molekyl med instruktioner för hur kroppen själv kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons