A-
A+

Tillfälligt stopp för "stötande" abortlag

Texas abortlag har fått människor att protestera. Här en bild från Houston i helgen.
Texas abortlag har fått människor att protestera. Här en bild från Houston i helgen.
USATT-AFP

En federal distriktsdomare i Austin, Texas, har genom ett domslut tillfälligt blockerat delstatens stenhårda abortlagstiftning.

Annons

Annons

"Denna domstol kommer inte att tillåta att en så viktig rättighet undanröjs på ett så stötande sätt i en enda dag till", skriver domaren Robert Pitman.

Den nya lagen infördes i Texas den 1 september. Lagen innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte veckan – ett stadie i graviditeten då många kvinnor inte ens vet om att de är havande.

Landets justitiedepartement begärde att lagstiftningen skulle blockeras till dess att den vandrat färdigt genom USA:s domstolsväsende, och Pitman gick i sitt 113 sidor långa beslut alltså på departementets linje.

Den gångna helgen genomfördes hundratals protester i USA mot de inskränkningar i aborträtten som gjorts på olika håll i landet.

Förespråkare för rätten till abort är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva de rättigheter som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. USA:s president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana Texas abortlag och skydda abortklinikerna.

Högsta domstolen, som har konservativ majoritet, valde redan i samband med att lagen trädde i kraft att inte agera på en nödhemställan om att stoppa den. Omröstningen blev jämnast möjliga, fem–fyra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.