A-
A+

Tio år utan Jobs – Apple har erövrat tronen

Apples vd Tim Cook tar emot utnämningen som hedersdoktor på George Washington University, år 2015.
Apples vd Tim Cook tar emot utnämningen som hedersdoktor på George Washington University, år 2015.
EkonomiTT

För tio år sen tog Tim Cook över vd-posten på Apple efter den ikoniske Steve Jobs. Många tvivlade på att Cook kunde fylla hans skor.

Sedan dess har aktieägarnas avkastning växt med 32 procent per år och bolaget är nu världens högst värderade.

Annons

Annons

Apples marknadsvärde under Tim Cooks tid som vd.
Apples marknadsvärde under Tim Cooks tid som vd.
Steve Jobs blev Apple personifierad. Hans eftermäle är inte bara företaget och produkterna, han blev en förebild vars liv skildrats i böcker och spelfilmer. Arkivbild från mars 2011.
Steve Jobs blev Apple personifierad. Hans eftermäle är inte bara företaget och produkterna, han blev en förebild vars liv skildrats i böcker och spelfilmer. Arkivbild från mars 2011.

De som tvivlade blev snart motbevisade och de som valde att investera i Apples aktie blev knappast besvikna. Tim Cook har inte bara drivit företaget vidare, han har slagit försäljningsrekord på försäljningsrekord och släppt nya produkter som i dag är självklara delar av Apples sortiment.

Apple har under Tim Cooks decennium på posten gått från att sälja hårdvara i form av datorer och telefoner till ett växande mjukvaruföretag med tjänster som Apple TV, Apple Music och molntjänstlagringen Icloud.

Aktierusningen

Aktieägarna som klev in när Tim Cook blev vd har fått nästan 17 gånger pengarna tillbaka, om de även återinvesterat utdelningarna. Det är en värdeökning på i genomsnitt 32 procent per år, att jämföra med det amerikanska aktieindexet S&P 500 som haft 16 procents tillväxt per år under samma period, skriver CNBC.

"Den framgångsrika börsresan har backats upp av att Apple har ökat sin vinst genom åren, men främst att marknaden har ändrat sin syn på bolaget från ett hårdvarubolag till ett mjukvarubolag och i sin tur värderat Apple till 29 gånger bolagets vinst istället för 13 gånger vinsten som bolaget värderades till 2011", säger analytikern Douglas Forsling på Redeye.

Apple är i dag det högst värderade publikt handlade företaget i världen, värt 2,4 biljoner dollar, motsvarande drygt 21 000 miljarder svenska kronor.

Annons

Annons

Stora skor att fylla

Tim Cook blev personligen rekryterad av Steve Jobs år 1998 och har arbetat på företaget sedan dess. Han sågs som en kompetent ledare, men inte som en innovatör. Vad skulle Apple bli utan sina banbrytande och unikt designade teknikprodukter?

I augusti 2011, när Steve Jobs slutligen meddelade att han kliver av posten efter en tids sjukdom, var det många som tvivlade på att Apple kunde fortsätta vara det bolag som det varit. Steve Jobs hade varit med och tagit fram Imac, Iphone och Ipad – tre produkter som fick Apple att gå upp till marknadsledande.

När Tim Cook tog över hette den mest moderna telefonen Iphone 4, och året efter lanserades Iphone 5, en telefon vars design den då svårt cancersjuke Jobs hade översett.

Cook gav svar på tal till kritikerna när Iphone 6 släpptes. Under hans tid har också Apple Watch och Airpods utvecklats – produkter som knappt fanns på ritbordet under Steve Jobs sista tid.

Inte tio år till

En annan inkomstkälla som presenterats med Cook på posten är tjänster som Apple TV och Apple Music. Molntjänstlagringen har också växt till en rejäl kassako, och inkomsterna från App Sore och betaltjänsten Apple Pay har växt. År 2011 uppgick företagets intäkter från tjänster till motsvarande 25 miljarder kronor. År 2020 uppgick intäkterna från tjänster till motsvarande 470 miljarder kronor.

Den nu mer etablerade vd:n tecknade ett nytt avtal för ett prestationsbaserat optionsprogram så sent som förra året, som sträcker sig fram till år 2026.

Men när en journalist på The New York Times frågade honom hur länge han stannar på posten svarade han att det "antagligen inte blir tio år till". Den som ska kliva i Tim Cooks skor den dagen han kliver av lär få en ännu svårare uppgift än han hade, med tanke på hur bra Apple utvecklats de senaste tio åren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!