Tiotusentals jobb inom handeln hotade

Trots Black Friday var det stillsamt på affärsgatan Södra Förstadsgatan i Malmö på fredagseftermiddagen. Arkivbild.
Trots Black Friday var det stillsamt på affärsgatan Södra Förstadsgatan i Malmö på fredagseftermiddagen. Arkivbild.
EkonomiTT

Tiotusentals jobb är hotade efter ytterligare ras inom den redan hårt drabbade modehandeln. I november föll försäljningen med nästan 30 procent i klädhandeln och uppemot 50 procent i skohandeln.

Annons

Annons

Annons

Annons

Svensk Handel konstaterar att de utökade restriktionerna som avråder från besök i butik har fullkomligt slagit undan benen för kläd- och skohandeln.

Det är rena katastrofen. Det är nionde månaden under pandemin som det ser ut så här, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Ingen trängsel

Siffror från Svensk Handels stilindex visar att e-handeln kompenserar för en del av försäljningstappet, men inte tillräckligt. Samtidigt ska man komma ihåg att e-handeln till stor del drivs från utlandet, säger Hedenström. Det innebär bortfall i skatteintäkter för staten och att dagligvarubutiker samt utlämningsställen får mer att göra, med trängsel som följd.

Man löser inte ett trängselproblem genom att handla digitalt. Det var länge sedan man upplevde trängsel i sko- och klädhandeln, säger han.

Att som statsministern uppmana till e-handel kan därför vara problematiskt, enligt Mats Hedenström.

Annons

Annons

Statliga stödpaket

Läget för de fysiska butikerna är fortsatt alarmerande. Under hela 2020 har klädhandeln tappat 17, 8 procent och skohandeln 31,4 procent.

Det är inte förvånande. Vi har hört från våra medlemmar hur dystert det har varit. Den här handeln har drabbats extra hårt, särskilt den som finns inne i våra städer, säger Mats Hedenström.

Svensk Handel menar att tiotusentals arbetstillfällen inom handeln är hotade och att statliga stödpaket är en nödvändighet. Näringslivsorganisationen ska ha ett möte med näringsminister Ibrahim Baylan (S) inom kort och hoppas då få besked. Stödåtgärder som exempelvis omställningsstöd upplever branschen att det tar för lång tid att ta del av.

Vi saknar politiskt ledarskap, säger Hedenström och framhåller att det ändå finns en god dialog med regeringen.

Niklas Svahn/TT

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons