A-
A+

Tiotusentals överklagar långsam handläggning

Migrationsverket i Solna. Arkivbild.
Migrationsverket i Solna. Arkivbild.
SamhälleTT

Förvaltningsrätten i Malmö har fått hantera ett oväntat stort antal överklaganden om långsam handläggning, varav de flesta rör medborgarskapsansökningar hos Migrationsverket, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Domstolen, som har det nationella ansvaret för att hantera överklaganden om medborgarskap hos Migrationsverket, har fått in cirka 50 000 överklaganden de senaste två åren och väntar sig upp till 40 000 ärenden i år.

Det här var det inte någon som hade förutsett, och det var inte så här det var tänkt heller kan jag lova, säger Johan Sjöö på förvaltningsrätten i Malmö till radion.

Den oförutsedda ökningen av ärenden beror på en ny lag som trädde i kraft 2018. Enligt lagen har den som inte fått beslut i sitt ärende hos en myndighet inom sex månader, rätt att begära att myndigheten ska påskynda handläggningen. Om begäran avslås kan personen överklaga till förvaltningsrätten.

I dag är väntetiden för att få beslut om medborgarskap betydligt längre än sex månader. Migrationsverket uppger att de långa handläggningstiderna beror på den stora migrationsvågen 2014-2015 och räknar med att det dröjer tills 2023 innan väntetiden ligger på sex månader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!