A-
A+

Tittartappet accelererar – TV4 större än SVT

Enligt en ny rapport accelererar tittartappet för linjär-tv. Arkivbild.
Enligt en ny rapport accelererar tittartappet för linjär-tv. Arkivbild.
TvTT

Det linjära tv-tittandet har minskat stadigt de senaste tio åren med undantag för pandemiåret 2020. För första gången sedan 2008 gick TV4 förra året om SVT1 i tittartid.

Annons

Annons

Enligt en rapport publicerad i Dagens Media som refereras av SVT accelererade tappet för linjär-tv under 2022. Totalt tittade svenskarna 114 minuter per dag i genomsnitt på linjär-tv i gruppen 3 till 99 år, vilket är ett tapp på drygt 8 procent jämfört med föregående år. I gruppen 15-64-åringar är tappet 12 procent och bland 24-34-åringar 21 procent.

Tittartiden i TV4 ligger på 30 minuter per dag medan den i SVT1 ligger på 28 minuter per dag i målgruppen 3-99-åringar.

Enligt SVT:s programdirektör Jan Helin ger dock mätandet av enbart tittartid en missvisande bild.

Det är ett gammalt mått från när tv-världen i huvudsak bestod av en befolkning som tittade på linjär tv. Men i räckvidd är SVT1 större, det är alltså fler som tittar på SVT1 en genomsnittlig vecka. Men de som tittar på TV4 tittar längre, säger han till Kulturnyheterna.

TV4:s kanal- och innehållsredaktör Fredrik Arefalk håller inte med.

I tv-världen har kanalerna alltid jämförts utifrån tv-tittandet i tid så det är inget nytt. Vi är stolta och glada över att vara Sveriges största tv-kanal och hoppas kunna försvara den positionen även framåt, säger han till Kulturnyheterna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.