A-
A+

Tjänstesektorn behöver nyanställa

Det är bra fart i tjänstesektorn. Arkivbild.
Det är bra fart i tjänstesektorn. Arkivbild.
EkonomiTT

Den privata tjänstesektorn fortsätter att gå bra. Den positiva utvecklingen syns främst bland de industrinära företagen där även sysselsättningen börjar öka.

Annons

Annons

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn sjönk visserligen tillbaka något jämfört med i februari, men ligger kvar på en hög nivå under mars med ett indextal på 61,3. Det visar Swedbanks och Silfs inköpschefsindex för mars månad.

Mätningen innefattar främst företag som har koppling till nära företagstjänster. Det kan till exempel handla om konsult- och techbolag samt dataföretag. En mindre andel företag inom hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln finns inräknad.

Vissa har stärkts

Ett index över 50 markerar tillväxt och sedan 2005 har snittet legat på drygt 55. Att indexet för tredje månaden i rad ligger på över 60 visar på en utbredd aktivitetsökning i tjänstesektorn, enligt Jörgen Kennemar, ansvarig för inköpschefsindex på Swedbank.

Vi har sedan i somras sett att indexet har legat en bit över det historiska snittet. Även om vissa branscher går dåligt har vi en ganska god konjunktur inom industrisektorn, som bidrar till positiva resultat även inom tjänstesektorn. Trots att vi är i en pandemi finns branscher som har stärkts den senaste tiden, säger Jörgen Kennemar.

Annons

Annons

Vänder uppåt

För första gången sedan 2019 har det dessutom uppstått behov av nyanställningar. Troligtvis gäller även det främst de industrinära tjänsteföretagen.

Sysselsättningen börjar vända uppåt efter ganska låga tal under ett bra tag. Det skulle kunna vara en följd av att företagen börjar ta tillbaka personal när man ser att det börjar gå bättre, säger Jörgen Kennemar.

Delindexet för orderingång var lägre än månaden före, en nedgång med 1,3 enheter, liksom affärsvolym, minus 0,6 enheter. Sysselsättning och leveranstider steg dock med 0,7 enheter.

Men tjänsteföretagens affärsvolymplaner är mycket optimistiska. Under mars steg indexet till 73,8, en volym som inte nåtts sedan i slutet av 2010.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!