A-
A+

Tjeck som köpte Vattenfallkol död i krasch

Bild tagen då Petr Kellner hejade på sin dotter vid en ridtävling i Prag i höstas.
Bild tagen då Petr Kellner hejade på sin dotter vid en ridtävling i Prag i höstas.
USA/TjeckienTT

Tjeckiens rikaste man Petr Kellner finns bland de fem som miste livet när den helikopter de färdades med kraschade i Alaska i USA i helgen. Finansmannen är bland annat känd för sin roll då Vattenfall sålde sin omtalade brunkolsverksamhet i Tyskland.

Annons

Annons

Helikoptern var transportmedel vid en skidutflykt nära glaciären Knik, nordöst om Anchorage, uppger myndigheter enligt nyhetsbyråer. En person ombord överlevde kraschen, som inträffade i lördags, och vårdas nu på sjukhus.

Den nu 56-årige Kellner har spelat en viktig roll i Tjeckien efter järnridåns fall 1989. Han började som försäljare av kopiatorer och grundade kort därefter investeringsbolaget PPF, som arbetade med privatiseringar av statliga bolag.

PPF expanderade in i finans-, telekom-, tillverknings- och mediesektorerna och har även sträckt ut handen mot Kina. I fjol hade bolaget tillgångar på omkring 44 miljarder euro, motsvarande 450 miljarder kronor. Kellners privata förmögenhet uppskattas till motsvarande 150 miljarder kronor, enligt tidskriften Forbes.

För svensk del blev PPF omskrivet när bolaget tillsammans med energikoncernen EPH 2016 tog över Vattenfalls förorenande kolverksamhet i Tyskland.

Kellners namn dök samma år också upp i den jättelika Panamaläckan, som avslöjade konton i skatteparadis. PPF har dock avvisat misstankar om skatteflykt, och sagt att Kellner har band till Brittiska Jungfruöarna eftersom han helt enkelt bott där.

Finansmannen har alltid hållit en låg profil offentligt, men var känd som en entusiastisk vintersportare. PPF har publicerat bilder av honom på snowboard i en årsrapport. I ett uttalande uttrycker företaget "djup sorg" över hans död.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!