A-
A+

Tjeckien skrällde – möter Danmark i kvarten

Tjeckien är vidare till kvartsfinal.
Tjeckien är vidare till kvartsfinal.
FotbollTT

Tjeckien är vidare till kvartsfinal i fotbolls-EM efter att ha besegrat Nederländerna med 2–0.

Nederländerna hade inte mycket att sätta till efter att backstjärnan Matthijs de Ligt visades ut tidigt i den andra halvleken.

Annons

Annons

Tjeckien chockade Fotbollseuropa genom att slå ut Nederländerna och ta sig till kvartsfinal i EM. Två mål i andra halvlek genom Thomas Holes och Patrik Schick fixade segern.

Nederländerna var ett av de mest imponerande lagen under gruppspelet, men den första halvleken mot Tjeckien lämnade mycket att önska. Anfallen saknade den där sista spetsen och de orangeklädda nederländarna hade inte ett enda skott på mål under de första 45 minuterna.

Tjeckien å sin sida gjorde en perfekt första halvlek och skapade några farliga lägen. I vägen stod dock Matthijs de Ligt som räddade hela det nederländska försvaret.

de Ligt utvisad

Men att sköta hela försvaret själv var en för stor utmaning för de Ligt. Tidigt i den andra halvleken fick han syna det röda kort efter en tilltrasslad handssituation nära det egna straffområdet. En händelse som avgjorde hela matchen.

Det känns såklart dåligt. Vi förlorade i princip matchen på grund av det jag gjorde, säger de Ligt till NOS TV.

Med en man mer på planen höll Tjeckien en konstant press och i den 69:e minuten kom utdelningen. Trots fyra nederländska spelare på mållinjen lyckades Tomas Holes nicka in ledningsmålet inför ett massivt tjeckiskt publikstöd i Budapest.

De var favoriter i matchen, det är overkligt att besegra ett sådant lag med 2–0, säger Holes enligt Reuters.
De var bättre med bollen, vi kämpade, men tack vare vår laginsats gav vi dem inte mycket utrymme, fortsätter han.

Annons

Annons

Danmark väntar i kvarten

Nederländerna hade på förhand en av de enklaste vägarna till final. I gruppen imponerade man, men det var mot motstånd som Österrike, Ukraina och Nordmakedonien. Tjeckien är sämst rankade bland alla lag i åttondelsfinal. Det första mötet med något av storlagen skulle kunna kommit i semifinal, om inte Sverige eller Ukraina tagit sig dit. Danmark räknade man med att slå i kvartsfinal.

Men 40:e-rankade Tjeckien skulle visa sig för tuffa med en man mer på plan och Patrik Schick fullbordade den nederländska floppen med sitt sitt 2–0-mål med drygt tio minuter kvar, hans fjärde mål i turneringen.

Vi gav bort målen och tog inte våra chanser, allt det rusar genom huvudet. Efter det röda kortet fick vi svårt att pressa dem. Allt blev bara svårare för oss, säger Nederländernas lagkapten Georginio Wijnaldum till NOS TV.

För Tjeckien väntar nu Danmark i kvartsfinal i Baku på lördag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!