A-
A+

Tjeckiens president öppnar för oppositionen

Petr Fiala, ledare för den borgerliga alliansen Tillsammans. Arkivbild.
Petr Fiala, ledare för den borgerliga alliansen Tillsammans. Arkivbild.
TjeckienTT-Reuters

Tjeckiens president Milos Zeman förväntar sig att kunna utse oppositionsledaren Petr Fiala till ny premiärminister, sade han i en första officiell kommentar till valet i oktober.

Annons

Annons

Zeman, som dagen innan flyttats från intensivvård till en vanlig vårdavdelning på militärsjukhuset i Prag, gav på fredagen en telefonintervju med radio-kanalen Frekvence 1. Han sade sig må bra och är redo att fullfölja mandatperioden fram till 2023.

Zeman insjuknade den 10 oktober strax efter valet, vilket ledde landet till en konstitutionell kris då det var oklart hur nästa regering skulle kunna tillträda utan statschefens inblandning.

Den sittande premiärministern Andrej Babis parti Ano förlorade med knapp marginal sin majoritet i deputeradekammaren, medan den borgerliga partialliansen Tillsammans med Petr Fiala i spetsen fick något fler röster. Ihop med ett annat block kan alliansen samla en parlamentarisk majoritet.

Babis hävdade inledningsvis att han blivit lovad att bilda regering på nytt, medan Fiala gjorde anspråk på samma sak, då han har en majoritet i ryggen. Men en vecka efter valet svängde Babis, och sade i en radiointervju att han nu tänker gå i opposition.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.