Toivonen: "Var inte ens nära rött kort"

Malmös Ola Toivonen klarade sig undan med en varning efter den medvetna armbågen i ansiktet på Norrköpings Eric Smith.
Malmös Ola Toivonen klarade sig undan med en varning efter den medvetna armbågen i ansiktet på Norrköpings Eric Smith.
FotbollTT

Ola Toivonen kallade den fula armbågen i ansiktet på Eric Smith för en "omställningsvarning".

Smith:

Det gjorde rätt ont.

Norrköpings mittfältare menar att domaren Andreas Ekbergs beslut att inte visa ut MFF-stjärnan fick avgörande betydelse i toppmötet.

Annons

Annons

Matchen på Östgötaporten var 25 minuter gången när Smith vann duellen på mittfältet och störtade framåt i vad som kunde ha blivit en farlig kontring för IFK Norrköping. Då fällde Toivonen ut ena armen. Han erkänner att det var för att stoppa Smith.

Det var en omställningsvarning, säger han efter 1–1-matchen.

Domaren Andreas Ekberg befann sig bara några meter från situationen, lät spelet fortsätta men fiskade sedan i fickan efter kortet. En och annan som följde matchen på Dplay tyckte säkert att Ekberg valde fel när han visade Toivonen det gula snarare än det röda.

Armbågen träffade Smith i ansiktet.

"Det var inte rött"

Det var inte rött, det var inte ens nära rött, säger Toivonen.

Smith var av en annan uppfattning, men först sedan han sett händelsen i efterhand.

Jag upplevde det faktiskt inte som att han gjorde det med flit, men nu när jag sett det ser det lite konstigt ut. Jag har bara sett en repris men det känns som han satsar rätt "gott" i ansiktet på mig. Det känns som att det var lite i frustration eftersom jag tog bollen av honom. Jag tycker beslutet känns tveksamt. Men vad ska man säga... nu blev det inte rött, säger Smith.

Annons

Annons

Gustafsson kritisk

Hur kändes det?

Det var en ganska rejäl smäll. Först trodde jag att det var axeln, men nu var det inte det. Det gjorde rätt ont, säger Smith.

En utvisning på Toivonen i det läget kunde ha fått matchavgörande betydelse.

Det har varit lite för många domslut som har varit matchavgörande och till vår nackdel. Det är ingen ursäkt till att vi haft en "downperiod" men det är faktiskt sanningen. Jag är glad att Eric Smith mår bra, så kan jag säga, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

Smith vill inte kritisera domare Ekberg.

Jag har redan varit ute och sagt en del skit om domarna, så jag ska vara försiktig.

TT: Om du försöker vara lite diplomatisk i din kritik?

Det är tråkigt, för det är ett avgörande beslut. När det är så många som tycker att det är ett rött kort är det ju klart att vi hade haft otroligt mycket större chans att vinna matchen, säger Eric Smith.

Har domarna för stor respekt för Toivonen?

Det hade varit skönt att vara Ola Toivonen och ha den statusen och slippa röda kort. Nä, jag vet inte men han är rätt gnällig.

Franz Brorsson gav Malmö FF ledningen kort efter pausen men i matchens sista ordinarie minut kvitterade Alexander Fransson till 1–1.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons