A-
A+

Tolk i Kabul: Varje sekund räknas

Talibaner vid en kontroll i Kabul.
Talibaner vid en kontroll i Kabul.
AfghanistanTT

Evakueringarna via flygplatsen i Kabul avslutas men Sveriges regering lovar att försöka få ut kvarvarande tolkar och svenskar i ett senare skede.

Om den svenska regeringen inte agerar kommer de att döda oss, säger före detta Isaf-tolken Afsar som gömmer sig med sin familj i Kabul.

Annons

Annons

Evakueringen via Kabuls flygplats avslutas, meddelar utrikesminister Ann Linde. För tolken Afsar, som flytt från Mazar-e-Sharif till Kabul, växer nu uppgivenheten och desperationen.

Några av Afsars kollegor hade fått klartecken att lämna landet 24 timmar innan terrorattentaten vid Kabuls flygplats under torsdagen, men flyget ställdes in av okänd anledning, berättar han via telefon från Kabul.

Vi är i stor fara. Talibanerna letar efter oss och jag byter adress varje dag. Situationen är mycket dålig – vi kan inte stanna här längre. Om den svenska regeringen inte agerar kommer de att döda oss, säger han.

Vill ha svar

Enligt Afsar är hans kollegor som är kvar i landet i samma sits. Det rör sig enligt honom om 20–25 personer som arbetat åt Försvarsmakten, plus deras familjer. De flesta av dem har flytt från Mazar-e-Sharif och är nu i Kabul.

Afsar uppger att han fortfarande inte hört något från svenska myndigheter, trots att de har alla hans kontaktuppgifter. Hans enda kontakt med Sverige går via svenska Afghanistanveteraner. Han vill ha svar från den svenska regeringen på vad han och de andra i hans situation ska göra – om de ska fly, och i så fall vart.

Ingen tar ansvar. De leker med våra liv. Vi går inte ut och handlar, inte till skolan, har inga pengar – allt vi gör just nu är att försöka hålla oss vid liv, säger han uppgivet.

Afsar är kritisk till att Sverige evakuerade den svenska ambassadpersonalen innan man evakuerade tolkar och andra lokalanställda.

De är inte talibanernas första mål. Men vi är, säger han.

Också formerna för evakueringen har brustit, anser han.

Det fanns ingen bra plan för evakueringen via flyg. Till exempel meddelades evakueringen via Facebook, vilket ledde till att mängder av människor sökte sig till flygplatsen.

Annons

Annons

Vädjar till regeringen

Han vädjar nu till den svenska regeringen om att fortsätta evakueringsprocessen.

Snälla Sverige, starta processen igen. Gör upp kriterier för vilka som är berättigade till evakuering. Vi måste få besked så fort som möjligt. Få ut oss andra vägar, sjövägen är ett alternativ, säger Afsar.

Enligt utrikesminister Ann Linde har man lyckats evakuera "några" lokalanställda som arbetade för Isaf-styrkan fram till 2014.

Fotnot: Afsar heter egentligen något annat. Hans namn har bytts ut av säkerhetsskäl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!