A-
A+

Tolken: Inte hört ett ljud från Sverige

Talibaner patrullerar i Afghanistans huvudstad Kabul på torsdagen.
Talibaner patrullerar i Afghanistans huvudstad Kabul på torsdagen.
AfghanistanTT

Varje natt går Afsars tre döttrar och lägger sig i ett nytt hem. Sedan talibanernas maktövertagande har livet förvandlats till en ständig flykt och en plågsam väntan på den fruktade dörrknackningen.

Jag har inte hört ett ljud från den svenska regeringen, säger han till TT.

Annons

Annons

Afsars döttrar är alla under fem år. Hur deras liv kan komma att gestalta sig under talibanernas styre är ovisst. Men på frågan om talibanernas tidigare behandling av kvinnor gör honom extra orolig över döttrarnas framtid svarar han med ett icke-svar:

De kommer ju att döda oss oavsett.

Från 2007, strax efter att Sverige tagit över ansvaret från Storbritannien över det lokala återuppbyggnadsteamet i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, fungerade Afsar som tolk för de svenska Isaf-trupperna i området. Sida vid sida deltog han i de uppdrag svenskarna var ute på; allt från patrullering i byar på landsbygden till insatser där trupperna hade i uppdrag att bistå de afghanska regeringsstyrkorna.

"Bara tomma ord"

Sedan åren i svensk tjänst har Afsar hållit kontakten med flera av sina gamla kollegor. Från den svenska regeringens sida har däremot tystnaden varit total. När insatsen i Afghanistan officiellt avslutades 2014 beviljades de tolkar som då arbetade åt trupperna asyl i Sverige – men de som tidigare tjänstgjort tillsammans med de svenska soldaterna omfattades inte av samma regelverk.

Nu är situationen en annan. Tolkarna ska evakueras, enligt besked från utrikesminister Ann Linde (S). Frågan är när. För Afsar och hans familj rinner tiden sakta ut.

Jag har inte hört ett ljud från den svenska regeringen. Inget mejl, inget samtal, ingenting, säger han.
Det är bara tomma ord som vi hör via nyheterna, allt det där om att de inte kommer att överge oss ... Det händer ju inget. De kommer inte att hjälpa oss.

Annons

Annons

Byter bostad varje natt

Den senaste tiden har ett svagt hopp sakta men säkert förbytts mot nattsvart mörker. Rösten i andra änden av den knackiga telefonlinan är uppgiven. Enligt källor som Afsar bedömer som tillförlitliga har talibanerna kommit över officiella register där det tydligt framgår vem han är och vilka han arbetat för.

Min fru och mina barn är hos mig – de är också måltavlor nu. Vi måste hålla oss i rörelse, vi byter bostad varje natt. Det är det enda vi kan göra, säger han.

Afsar har kontinuerlig kontakt med de svenska Afghanistanveteranerna Callis Amid och Stefan Olsson, som ligger bakom kampanjen “Tolkarna” som jobbar för de tidigare kollegornas rätt att söka uppehållstillstånd i Sverige. Amid och Olsson har lämnat underlag och dokumentation gällande lokalanställda som inte fått sina skyddsskäl prövade, däribland Afsar, till Försvarsmakten. Men tystnaden är bedövande.

Det är bara våra tidigare kollegor som hör av sig. Jag är väldigt besviken och väldigt nervös. Talibanerna är överallt – när de väl hittar mig så skjuter de oss.

Fotnot: Afsar heter egentligen något annat. Hans namn har bytts ut av säkerhetsskäl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!