Tomas Ledin: Det var en traumatisk tid

Tomas Ledins album 'Tillfälligheternas spel' släpps på nytt — i livetappning. Arkivbild.
Tomas Ledins album "Tillfälligheternas spel" släpps på nytt — i livetappning. Arkivbild.
MusikTT

År 1984 gjorde Tomas Ledin sin sista konsert någonsin, innan han lade ner artistkarriären för gott.

Trodde han då.

Nu släpps den 30 år gamla comebackskivan "Tillfälligheternas spel" på nytt — i liveversion.

Annons

Annons

Tomas Ledin, året efter det att han släppte 'Tillfälligheternas spel'.
Tomas Ledin, året efter det att han släppte "Tillfälligheternas spel".

Under mitten av 80-talet hade Tomas Ledin fått nog. Han hade släppt tolv studioalbum, tävlat i Melodifestivalen fem gånger och sökte nya äventyr.

Jag tyckte att min artistkarriär hade varit fantastisk rolig, jag var mätt och belåten. Jag var mitt i livet och kände att det fanns annat att göra, säger Tomas Ledin.

Han testade att arbeta som musikproducent, och blev assistent åt en svensk konstnär i New York. Men när allting kom till kritan kändes det nya livet inte helt tillfredsställande.

Under några år tog jag det väldigt lugnt och det var väldigt jobbigt, det var som att någon ryckte undan mattan för hela min identitet. Jag förstod inte konsekvenserna. Jag släppte mitt första album 1972 och hela mitt vuxna liv hade jag varit artist. Det var väldigt traumatiskt och jobbigt, säger han.

Positivt samhällsklimat

Tomas Ledin började skriva nya låtar för sig själv, som fick titlarna "En del av mitt hjärta", "Hon gör allt för att göra mig lycklig", och "En dag på stranden". Till slut hade han en fullängdare, som han släppte utan större förväntningar.

Det blev en överraskande och monumental framgång, vi sålde en halv miljon album och fem, sex singlar gick upp på listorna. Det betydde väldigt mycket för mig, att jag förstod att det fanns en publik där ute som tyckte om mitt artisteri.

Strax före släppet av "Tillfälligheternas spel" hade Berlinmuren fallit och Nelson Mandela var befriad.

Det fanns en positiv stämning i samhällsklimatet, världen utvecklades positivt i stort sett. Det finns lite av den känslan i det här plattan också, säger Tomas Ledin.

Annons

Annons

"Kändes lite surt"

Nu släpper han en nyinspelad liveversion av låtarna från en spelning på Nalen tidigare under året. Konserten var en uppvärmning inför sommarens tilltänkta turné, som bestod av 25 konserter i Skandinavien. Men allt ställdes in till följd av pandemin.

Det kändes som att bordet var dukat för en väldigt trevlig sommar på turné, men jag kände redan i april att det här är inte bra. När beslutet togs i början på maj kändes det lite surt måste jag säga, även om jag är medveten om att det inte fanns något val, det var det enda rätta att göra, säger Tomas Ledin

Plattan släpps både på strömningstjänsterna och på vinyl den 23 oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons