A-
A+

"Tomt på förslag mot arbetslösheten"

LO:s ordförande Susanna Gideonsson hade velat se fler satsningar på arbetsmarknadsutbildning i budgeten. Arkivbild.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson hade velat se fler satsningar på arbetsmarknadsutbildning i budgeten. Arkivbild.
PolitikTT

Den nya regeringen satsar på a-kassan och praktikplatser i budgeten – men sparar in 1,5 miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiska program.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är kritisk.

"Det är alldeles för tomt på förslag mot arbetslösheten", säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Totalt sett väntas regeringens förslag öka utgifterna på området arbetsmarknad med 3,8 miljarder kronor under nästa år. Bland annat satsas 450 miljoner kronor på förstärkt yrkesvux och fler praktikplatser.

"Praktik ger arbetslivserfarenhet som kan bidra till att bryta passivitet hos de arbetssökande och till att förbättra deras jobbchanser", skriver regeringen i budgeten.

Redan tidigare har regeringen även aviserat att att de tillfälligt höjda ersättningsnivåerna för a-kassan som infördes under pandemin ska fortsätta gälla, en satsning på 5,8 miljarder kronor.

Samtidigt görs det neddragningar om 1,5 miljarder kronor på arbetsmarknadspolitiska program, det vill säga Arbetsförmedlingens program som ska underlätta för arbetssökande att få jobb. Något finansminister Elisabeth Svantesson bland annat förklarar med att Arbetsförmedlingen tidigare inte hunnit göra av med alla pengar och därför skickat tillbaka flera oanvända miljarder.

LO menar att att budgeten totalt sett innehåller alldeles för lite förslag mot arbetslösheten.

"Arbetslösheten är fortfarande hög samtidigt som arbetsgivare ännu skriker efter arbetskraft. Vi vet hur det går att lösa. Med rätt sorts utbildning. Men vi hittar inte ens ordet arbetsmarknadsutbildning i budgeten", säger ordföranden Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.