A-
A+

Tonårsflicka döms för butiksbomb i Malmö

En i dag 17-årig flicka döms tillsammans med två andra personer för att ha utfört ett sprängdåd i Malmö den 23 maj. Arkivbild.
En i dag 17-årig flicka döms tillsammans med två andra personer för att ha utfört ett sprängdåd i Malmö den 23 maj. Arkivbild.
BrottTT

Risken för dödsfall och allvarliga skador var påtaglig när en bomb exploderade utanför en kombinerad livsmedelsbutik och grill i Malmö i maj. Nu döms en i dag 17-årig flicka för att ha utfört sprängdådet.

Annons

Annons

Tillsammans med en 23-årig man hämtade flickan före dådet minst tio kilo sprängmedel i Helsingborg. Enligt den tekniska undersökningen lades sedan en del av sprängmedlet troligen i en aluminiumtermos.

Eftersom sprängningen genomfördes en söndagseftermiddag var mycket folk i rörelse i området. Bland annat befann sig en man med ett litet barn bara cirka 30 meter från platsen när det smällde och inne i butiken fanns tre personer.

Om någon hade passerat inom en radie av fem meter hade detta troligen lett till allvarliga skador och hade någon befunnit sig ett par meter ifrån hade det kunnat leda till dödsfall, enligt uppgifter i domen.

Tonårsflickan döms till skyddstillsyn och samtidigt döms den 23-åring som enligt Malmö tingsrätt gett henne i uppdrag att utföra sprängdådet till fyra och ett halvt års fängelse. Tillsammans ska de betala mer än 350 000 kronor i skadestånd.

Ytterligare en man, en 21-åring, döms till fängelse i två år och tre månader för sin medverkan. En stor del av bevisningen bygger på hemlig telefonavlyssning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.