A-
A+

Toppjurist inte längre misstänkt för våldtäkt

En uppmärksammad våldtäktsutredning i Uppsala läggs ned. Bilden är tagen i samband med häktningsförhandlingen. Arkivbild.
En uppmärksammad våldtäktsutredning i Uppsala läggs ned. Bilden är tagen i samband med häktningsförhandlingen. Arkivbild.
BrottTT

Utredningen mot den våldtäktsmisstänkte toppjuristen har lagts ned i brist på bevis.

Mannen har släppts ur häktet.

Annons

Annons

En toppjurist i 70-årsåldern har suttit häktad i nästan två veckor för misstankar om att han våldtagit en kvinna som befunnits sig i en särskilt utsatt situation på grund av sömn och berusning.

Men nu har alltså toppjuristen frigivits eftersom utredningen lagts ned. Kammaråklagare Annika Bokefors förklarar beslutet att lägga ned utredningen med att hon inte kan räkna med en fällande dom mot mannen, och därför inte kan väcka åtal. Skälet är att det inte går att bevisa att kvinnan har befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Det som har varit det helt avgörande här är frågan om man har kunnat visa att hon är i den särskilt utsatta situationen vid tiden för den sexuella handlingen och inte har kunnat freda sig. Och jag har funnit att jag inte kan förvänta mig att det blir en fällande dom, och det är skälet till att jag har lagt ned förundersökningen, säger Bokefors.

TT: Hade det gått att bevisa att han gjort sig skyldig till oaktsamhet?

Han är delgiven den misstanken, men jag har lagt ned misstanken i sin helhet. Varför kan jag inte gå in på, jag har bedömt att jag kan inte styrka brott och det är det jag kan säga.

"Väldigt korrekt"

Försvarsadvokaten Ola Salomonsson säger att "det är ett väldigt korrekt beslut" av åklagaren och att det går att diskutera huruvida hans klient borde ha häktats överhuvudtaget.

Man kanske kunde ha kontrollerat vissa saker mer. Insikten har nog vuxit lite även hos dom. Jag vill inte gå ut och säga att jag är kritisk. Jag tror hon gör som väldigt många åklagare gör och hon har, vad jag vet, väldigt gott rykte. Jag tycker nog att vi får vara glada för att hon har kommit fram till den här slutsatsen. Hon har uppenbarligen kommit rätt och det är skönt i alla fall, säger Salomonsson.

Toppjuristen har förhörts flera gånger under tiden som han varit frihetsberövad. Även vittnen har förhörts under utredningens gång.

Den här utredningen har jag bedrivits på samma sätt som jag alltid bedriver den här typen av utredningar. Vi har varit noggranna och tagit del av den bevisning som vi har i form av att ha gått igenom beslag, att vi har en del meddelanden som har betydelse i utredningen, och vi har också hört ett stort antal personer, säger Bokefors.

Annons

Annons

Bestridit anklagelserna

Hon förklarar sitt tidigare beslut att begära mannen häktad med att han bedömdes kunna påverka utredningen.

Rent generellt har den som har suttit frihetsberövad möjlighet att begära ersättning. Sedan prövas det på sedvanligt sätt, säger Bokefors.

Toppjuristen har bestridit anklagelserna och försökte förra veckan förgäves överklaga Uppsala tingsrätts häktningsbeslut till Svea hovrätt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!