A-
A+

Topprepublikan: Vinner vi ska Biden utredas

Republikanernas minoritetsledare i USA:s representanthus, Kevin McCarthy. Arkivbild.
Republikanernas minoritetsledare i USA:s representanthus, Kevin McCarthy. Arkivbild.
USATT-AFP

Republikanerna väntas enligt flera opinionsundersökningar vinna majoriteten av rösterna i tisdagens mellanårsval till det amerikanska representanthuset.

Annons

Annons

Om så blir fallet kommer omfattande utredningar inledas mot president Joe Biden och hans regering, säger Republikanernas minoritetsledare i representanthuset, Kevin McCarthy, i en intervju med CNN.

McCarthy säger att möjliga utredningar skulle kunna vara USA:s tillbakadragande från Afghanistan och ursprunget till coronapandemin. Han håller också dörren öppen för eventuella riksrättsförfarande, något som i första hand de mest extrema företrädarna i hans parti drivit.

Vi kommer aldrig att använda riksrätt i politiska syften, säger Kevin McCarthy, men understryker samtidigt att det skulle kunna uppstå situationer då riksrätt ändå kan användas.

Den 57-årige republikanske minoritetsledaren i representanthuset väntas ta över som talman efter demokraternas Nancy Pelosi om McCarthys parti vinner valet.

I intervjun säger McCarthy att han är övertygad om hans parti kommer att vinna majoritet och att han är säker på att hans mål att få ta över ordförandeklubban i representanthuset har expresident Donald Trumps stöd.

Jag tror att Trump kommer att ge mycket stöd, säger han.

Trump ställdes inför riksrätt vid två tillfällen under sin presidentperiod, 2019 och i början av 2021, men vid båda tillfällen friades han av den då republikanskt kontrollerade senaten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.