A-
A+

Torkan avslöjar spår från gigantisk reptil

Den extrema torkan i Texas avslöjar uråldriga fotspår i en uttorkad flod.
Den extrema torkan i Texas avslöjar uråldriga fotspår i en uttorkad flod.
USATT-AFP

Fotspår från en gigantisk reptil som levde för ungefär 113 miljoner år sedan har hittats i en uttorkad flod som går genom nationalparken Dinosaur Valley State Park i Texas, enligt lokala myndigheter.

Annons

Annons

Bilderna som publicerats på Facebook visar fotavtryck med tre tår som följer en trädkantad flodbädd i den sydliga delstaten.

Den överdrivna torkan under sommaren ledde till att floden torkade upp fullständigt på de flesta platser, vilket gjorde att fler spår kunde avslöjas här i parken, säger Stephanie Salinas Garcia, vid naturskyddsmyndigheten i Texas.
Under normala förhållanden är spåren under vatten och vanligtvis fyllda med sediment, vilket inte gör dem lika synliga, fortsätter hon.

Precis som namnet antyder, är dessa inte de enda dinosauriespåren som hittats i parken. Området låg en gång på utkanten av ett uråldrigt hav, och dinosaurierna lämnade fotspår i leran.

Bland de senaste fynden finns fotavtryck av Acrocanthosaurus, en dinosaurie som vägde nästan sju ton som fullvuxen och var omkring 4,5 meter hög.

Man har även hittat spår av dinosaurien Sauroposeidon i parken. Den vägde 44 ton och var drygt 18 meter hög.

Eftersom regn är på intåg är det troligt att de nya spåren kommer att begravas igen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.