A-
A+

Torris kan ligga bakom dödsfall i Kalix

Torris används främst för kylning av livsmedelsprodukter och medicinska produkter, men även för att i underhållningssyfte skapa en rökig effekt utan öppen eld. Arkivbild.
Torris används främst för kylning av livsmedelsprodukter och medicinska produkter, men även för att i underhållningssyfte skapa en rökig effekt utan öppen eld. Arkivbild.
OlyckaTT

I helgen hittades en man och en kvinna döda i en jordkällare i Kalix skärgård. Nu misstänker polisen att torris kan ha orsakat dödsfallen.

Annons

Annons

Det var under natten mot söndagen som en kvinna i 50-årsåldern och en man i 60-årsåldern hittades döda i en jordkällare under en sommarstuga i Kalix skärgård. Enligt polisen tydde allt på att det rörde sig om en olycka, troligtvis orsakat av ett läckage av gasol som fanns i huset.

Nu visar den tekniska undersökningen att så inte var fallet. Istället misstänker polisen att paret kan ha förgiftats av torris.

Gasolanläggningen är testad och den var okej, utifrån det är det inte rimligt att det är det som har hänt. Då hittade vi förpackningar av torris i utrymmet, som är ganska litet, säger Magnus Carlborg, tillförordnad lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten.

Torris tillverkas genom att koldioxid pressas samman. När torrisen, som är betydligt kallare än vanlig is, sedan värms upp smälter den inte utan övergår till gasform och bildar stora halter av koldioxid. I ett slutet rum kan den stora mängden koldioxidgas i värsta fall leda till kvävning, vilket polisen misstänker har skett i Kalix.

Det var så pass mycket torris att det var mer än vad som var lämpligt för den ytan där det förvarades. När det omvandlas kan vi misstänka att det bildas mycket koldioxid, säger Magnus Carlborg.

Dödsorsaken kan inte fastställas med säkerhet innan den rättsmedicinska undersökningen är klar. Enligt Magnus Carlborg är förgiftningar av torris mycket ovanliga.

Ingen av oss här i Norrbotten har hört talas om något liknande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.