A-
A+

Torv och krisekonomi får regering i gungning

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) har haft en hektisk vecka med budgetförhandlingar och beslut om lättade coronarestriktioner. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) har haft en hektisk vecka med budgetförhandlingar och beslut om lättade coronarestriktioner. Arkivbild.
FinlandTT-SPT

En regeringskris hotar i Finland sedan budgetförhandlingarna i landet strandat.

När förhandlingarna om de kommande två årens budget inleddes i mitten av förra veckan såg de ut att vara avklarade på ett par dagar – nu har det gått åtta.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vi har ännu en regering i landet, den har inte gått på grund. Men visst har vi svåra förhandlingar, det måste medges, meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) under onsdagsmorgonen.

Statsministern hade reella skäl att vara orolig för regeringssamarbetet då koalitionspartnern Centern under veckan hintat om att lämna regeringen om de inte fick gehör i förhandlingarna.

Vår tro på regeringens funktionsduglighet är i gungning, sade Centerns partiledare, tillika vetenskaps- och kulturminister, Annika Saarikko när hon lämnade tisdagens ofruktsamma förhandlingar.

Efter ett intern möte under onsdagsmorgonen gav dock partiet beskedet att man kommer fortsätta samtala med regeringskvintetten om budgeten.

Centerpartiet har under veckan bland annat uttryckt missnöje med regeringens framtida ekonomiska politik, framförallt gällande återuppbyggnaden efter coronakrisen.

En annan brännpunkt i budgetförhandlingarna har varit frågan om utsläppsskatter på den finländska torven – en fråga som har fått Centern att gå emot samarbetspartiet De Gröna.

Enligt ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kurvinen, är problemen till stor del att man är missnöjd med riktningen hos den regering man sitter i.

Den här regeringen borde mer likna en center-vänster-rödmylleregering. Nu ser den ut som en vänsterregering, eller en grön-vänsterregering", sade Antti Kurvinen till tidningen Iltalehti tidigare i veckan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?