A-
A+

Tory-aspiranter gjorde upp om Johnson i tv

Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss och Tom Tugendhat möttes i tv-debatten i Channel 4 på fredagskvällen.
Kemi Badenoch, Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss och Tom Tugendhat möttes i tv-debatten i Channel 4 på fredagskvällen.
StorbritannienTT

De fem personer som gör upp om att bli det konservativa Torypartiets nästa ledare – och Storbritanniens premiärminister – har mötts i en första tv-debatt.

Där fick de bland annat frågan om de anser att Boris Johnson är en ärlig person – ja eller nej?

Annons

Annons

Ibland, svarade Kemi Madenoch, enligt redogörelser i brittiska medier.
Jag tänker inte säga ja eller nej eftersom jag anser att det vore fel att göra så. Det har varit några väldigt allvarliga problem och jag anser att han har fått betala ett pris för det, svarade Penny Mordaunt.

Utrikesminister Liz Truss sade att Johnson själv har varit väldigt tydlig med att han har gjort misstag. Rishi Sunak, som avgick som finansminister kort före Johnsons avgång, sade att han ville tro på Johnson in i det sista.

I slutänden nådde jag slutsatsen att jag inte kunde göra det och det var därför jag avgick. . . Det fanns flera skäl till att jag avgick, men tillit och ärlighet var en del av det, sade han.
Nej, svarade Tom Tugendhat kort, vilket applåderades av publiken i studion.

Sparrade om skatt

Rishi Sunak blev, likt den sittande premiärministern, bötfälld för att ha brutit mot smittskyddsregler i den så kallade "partygate"-skandalen. Det tvingades han be om ursäkt för igen i direktsändningen.

Sunaks arbete som finansminister blev också föremål för debatt. Han tog strid med Penny Mordaunt och Liz Truss, som föreslår nya skattesänkningar. De kritiserade honom för skattehöjningar, vilket han förklarade med att det behövdes inom vården.

Man kan inte skatta sig till mer tillväxt, sade Truss, varpå Sunak svarade att hennes planer på att vända inflationen med nya lån var rena "sagor".

Alla kandidater utom Sunak har lovat att dra tillbaka skattehöjningar som har utlovats.

Annons

Annons

Labour: En cirkus

Tory-kandidaterna har skjutit sitt partis trovärdighet i ekonomiska frågor helt i sank, enligt Labourledaren Keir Starmer. I en intervju med The Guardian beskriver han det pågående ledarvalet hos sitt rivalparti som en "kringresande cirkus".

Vi har att göra med en äkta levnadskostnadskris, där folk bokstavligt talat inte kan betala sina räkningar, och då har vi en ledarskapstävling i Konservativa partiet som är helt verklighetsfrånvänd, säger oppositionsledaren.

Labour gick om Torypartiet i opinionsmätningarna i slutet av förra året. I de senaste mätningarna ligger det socialdemokratiska partiet på nästan 40 procent, medan de konservativa ligger några procentenheter över 30.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.