Trafikverket: Skärpning i trafiken i jul

Bilden har ingen koppling till artikeln.
Bilden har ingen koppling till artikeln.
TrafikTT

Trafikverket uppmanar till skärpt koncentrationsnivå bakom ratten under kommande veckor– och önskar att polisen är synlig i trafiken. Allt för att minska risken för onödiga olyckor som belastar sjukvården.

Annons

Annons

Annons

Annons

Sjukvården är hårt ansträngd i delar av landet på grund av den ökade smittspridningen. Trafikverket går nu ut med en vädjan till landets trafikanter om att vara extra uppmärksamma och observanta under kommande veckor för att inte belasta sjukvården ytterligare med skador som uppkommer i trafiken.

Egentligen har alla olyckor att göra med den mänskliga faktorn. Om man ber dig att kortsiktigt tänka dig för och att göra saker och ting, då kan du skärpa din koncentrationsnivå och vara extra observant och sänka dina risker, säger Trafikverkets måldirektör Maria Krafft.

Tusentals skador om året

Trafikverket lyfter särskilt fram vikten av att respektera hastighetsgränserna. Krafft säger att över hälften av alla trafikanter kör för fort, och att fortkörningar varje år leder till tusentals skador som hade kunnat undvikas.

Om jag ska lyfta det som har allra högst potential så är det att hålla sig till fartgränserna eller därunder, säger Krafft.

Annons

Annons

Har dämpande effekt

Myndigheten har dock inga planer på att tillfälligt sänka hastighetsgränserna.

Det är ingen fråga som har varit uppe, och jag skulle tro att det finns andra åtgärder som säkert är mer kraftfulla, säger Krafft.

Maria Krafft vill inte svara ja eller nej på om Trafikverket vill att polisen lägger mer resurser på att stoppa fortkörare under veckorna som kommer. Men hon konstaterar att polisen har en "dämpande effekt".

Det brukar räcka med att poliser är synliga och finns ute i trafiken. Det har en dämpande effekt, så absolut har vi en önskan om att de ska vara där.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons